Vijesti iz zemlje

Obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici: Na 20. “Maršu mira” očekuje se više od 5.000 učesnika

U Memorijalnom centru Srebrenica održan je IV sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjima aktivnostima u okviru priprema za obilježavanje 29. godišnjice genocida.

Organizacioni odbor je pozdravio usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u te su se zahvalili svima koji su dali svoj doprinos da rezolucija bude usvojena.

– Meni je, opet ističem, žao što Srbija nije bila kosponzor rezolucije. Drago nam je da je rezolucija usvojena i to je jedan važan korak. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos da rezolucija bude usvojena. Hvala našim članovima predsjedništva, našem ambasadoru u UN-u, svima koji su uložili trud da rezolucija bude usvojena. Nama je bitno da se govori o Srebrenici – rekla je Munira Subašić, predsjednica udruženja “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa”.

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a Srebrenica”, istakao je da pripreme idu prema planu te da je Organizacioni odbor usvojio Nacrt programa obilježavanja.

– U narednim danima će biti vjerovatno nekih dopuna Programa obilježavanja i za par sedmica ćemo usvojiti konačan Program. U suštini, tim koji je radio prethodnih godina radi i sada. Nemamo još mnogo vremena, ali vjerujem da će sve biti spremno za obilježavanje godišnjice. Imamo obavezu prema žrtvama. Pripreme su u toku za sve aktivnosti. Fokus je i na Maršu mira, jer ove godine je 20 godina od prvog Marša mira. Očekujemo veliki broj učesnika – istakao je Fejzić.

U okviru godišnjice genocida i ove godine će biti organizovan Marš mira. Pretpostavka je da će u ovogodišnjem “Maršu mira” učestvovati više od pet hiljada učesnika.

(Preporod.info)

“Prijave su u toku, i svi zainteresovani mogu se prijaviti na našoj stranici marsmira.net i facebook stranici Mars mira. Moram da istaknem da je bilo dosta upita o bezbjednosnoj situaciji, i ovim putem ističem da je bezbjednosna situacija dobra i da aposlutno nema nikakve prepreke da se zainteresovani prijave i učestvuju u Maršu mira. Ove godine je 20 godina od prvog Marša mira i to nam je u fokusu”, istakao je Suljo Čakanović, predsjednik pododbora za “Marš mira”.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH do sada je identifikovano 11 žrtava genocida koje će svoj vječni smiraj pronaći 11. jula u Potočarima.

akos.ba

Povezani članci