Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Obaveze ‘povratnika u vjeru’ prema vezama iz života prije prihvatanja vjere

Obaveze ‘povratnika u vjeru’ prema vezama iz života prije prihvatanja vjere

Pitanje:

Es-sellamu alejkum, primio sam islam dok sam bio u zatvoru. Nisam oženjen, ali sam bio u vezi sa djevojkom koja nije muslimanka i s njom imam dijete. Razumijem da islam ne dozvoljava muškarcu da ima veze osim braka, međutim održao sam ovu vezu kako bih mogao da se brinem o svom sinu te kako bi mi ona pomagala dok sam u zatvoru. Koji je stav šerijata po ovom pitanju. Da vas Allah dž.š nagradi!

Odgovor:

Alejkumu selam ve rahmetullahi ve berekatuhu

Dragi brate, hvala ti na tvom pitanju, neka te Allah oslobodi ovog stresa i neka ti podari ispravan način življenja.

Kada osoba prihvati islam, on ili ona mora da promijeni svoj način života i potpuno se prilagodi učenjima islama. Nekada prošle greške imaju posljedice kojih se tek tako ne možemo odreći. Međutim, čak i u tim slučajevima, musliman mora da pronađe islamski odgovor na njegovu situaciju i nema nikakvog izgovora za vođenje griješnog života u islamu.

Odgovarajuci na ovo pitanje komitet za fetve muslimanskih učenjaka Amerike kaže:

Treba da učinis sve kako bi se odvojio od onoga što Allah brani. Jednom ko okusi slast vjere, mrziti će povratak u griješenje, baš kao što bi mrzili da ih se baci u džehennem.

Dobro je što shvataš da islam ne dozvoljava seksualne veze izvan braka. Allah vjernike opisuje na slijedeći način: .." I koji stidna mjesta svoja čuvaju, osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu, oni, doista, prijekor ne zaslužuju;" (Al-Mu'minun 23: 5–6)

Trebaš se truditi u pozivanju ove žene islam. Možda Allah tebe da njoj kao razlog primanja Islama, jer tada ćeš i ti i tvoj sin biti spašeni. Zbog tebe će Allah spasiti dvije duše od vatre…

Međutim ako njeno primanje islama nije lahko, možeš je oženiti nakon što se uvjeriš da se pokajala zbog griješenja. Allah dozvoljava muslimanima da žene kršćanke ili jevrejke. In sha Allah, nadamo se da će joj ovo biti vodič ka primanju islama. Tvoja veza s njom van braka je zabranjena, čak i pod uvjetima koje si naveo.

A Allah najbolje zna. 

Izvor: onislam.net

Za Akos.bA prevela i obradila: Emina Suljević

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top