Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > O očekivanjima roditelja: „Imat ćeš sve petice“

Roditelji vole da misle da su njihova djeca genijalna, posebna.

O očekivanjima roditelja: „Imat ćeš sve petice“

Često vjeruju da imaju talenat za ono za što djeca nisu talentirana, a zanemaruju pravi dječiji talenat. Mnogi roditelji imaju visoka očekivanja od svoje djece. Nažalost, mnogi roditelji očekuju da će njihova djeca da ostvare sve ono što oni nisu uspjeli. Na taj način, djeci biva uskraćeno da žive vlastite živote i sama biraju svoje zanimanje.

Dok su djeca mala, možda najveće očekivanje tiče se školskog uspjeha. Očekivanje da će dijete da bude uspješno u školi je toliko da roditelji čim dijete dohvati olovku u ruke ga uče pisanju, čitanju, brojanju…

Neki roditelji očekuju da će djeca da budu „pametna“ u školi i imaju sve petice jer su i oni sami bili takvi, a neki roditelji očekuju da će djeca biti „petičari“, jer oni, eto, nisu uspjeli u tome.

Od najranijeg doba djeci se spominje škola. I uglavnom roditelji odmah iskazuju svoje želje u vezi ocjena. Kad djeca i krenu u školi, pitanje „Šta ima u školi?“ se ustvari odnosi na „Jesi li dobio/la kakvu ocjenu danas?“. Na taj način se zanemaruju svi ostali aspekti škole, a možda i problemi koji postoje.

Očekivanje u vezi ocjena je preveliki pritisak za djecu, posebno ako ona ne mogu da ispune ta očekivanja. Djeca predškolske dobi, posebno kad se približi polazak u školu, se trebaju pripremati za školske klupe, ali ta priprema se ne odnosi na: „Imat ćeš sve petice u školi“.

Ova rečenica u većini slučajeva može negativno da utiče na djecu i na njihov pogled na školovanje. Pustite neka sama djeca odaberu da li će imati sve petice ili ne. Naravno, to ne znači da se uopšte ne trebate miješati u školovanje svog djeteta, ali neke odluke prepustite njemu.

Nedavno je jedna mama razgovarala sa svojom djevojčicom koja ima oko četiri godine. Razgovarale su o škole. Sve što je mama spominjala bilo ja da kad djevojčica krene u školu će imati sve petice. Bit će pametna, učit će i imati sve petice. I još par je put ponovila da će njena kćerka da ima sve petice. Djevojčici koja će tek za dvije-tri godine da krene u školu. Na kraju je rekla da ona nažalost nije imala sve petice pa ne želi da njena kćerka pravi istu grešku?

Nije greška ako dijete nema sve petice. Nije greška ni ako ne prolazi peticom.

Za Akos.ba piše: Šejla Musić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com