Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Nusret Abdibegović: „Ko želi uspjeh i sreću, neka se druži sa hafizima Kur'ana“

Nusret Abdibegović: „Ko želi uspjeh i sreću, neka se druži sa hafizima Kur'ana“

Piše: hfz. Nedim Botić

U subotu, 16. septembra, je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu otpočelo 12. Takmičenje u hifzu Kur'an-i Kerima u BiH. Takmičenje je trajalo tokom vikenda, od 16. do 17. septembra u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u saradnji sa Fondacijom „Hifz Časnog Kur'ana“ Sarajevo i Svjetskom organizacijom za hifz Kur'an-i kerima iz Džedde, prenosi portal INS.ba.

Takmičenje je započelo uvodnim obraćanjem mr. Nusreta Abdibegovića, direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta, te dr. Džemala Musleha, direktora Fondacije „Hifz Časnog Kur'ana“ u Sarajevu prisutnima je ukazana dobrodošlica, ukazano na značaj učenja Kur'ana, te je takmičarima poželjeno puno uspjeha u narednim danima. U nastavku donosimo par prelijepih poruka iz obraćanja mr. Abdibegovića.

„Neobično mi je drago što vam mogu izraziti dobrodošlicu na 12. Takmičenje u hifzu Kur'ana koje mi u Upravi za vjerske poslove definišemo kao takmičenje, a ustvari smatramo ga smotrom hafiza Bosne i Hercegovine. Smotra znači mogućnost da oni koji su hafizi, koje su hafize, u toku godine imaju potrebu da očuvaju Kur'an, jer čuvanje Kur'ana, ponavljanje i opetovanje kur'anskih ajeta i sura zahtijeva veliki angažman i žrtvu.

Mi mislimo na tragu naših prethodnika, kao što je mr. Muharem Omerdić, da Uprava za vjerske poslove ima obavezu organizirati jednu ovakvu smotru. Ovo je potvrda da je Allah, dž.š., spustio milost na nas u Bosni. Ovo je pokazatelj da roditelji brinu o svojoj djeci i vjeri, ovo je pokazatelj da naša omladina se odgaja i izrasta u glasovima kur'anske poruke i riječi što će kazati da su Bošnjaci kroz povijest imali uspona i padova, a čini mi se, da ovi rezultati pokazuju da se ovaj narod po pitanju hifza Kur'ana uspravlja i postaje postojana.

Ko želi uspjeh i sreću na ovome svijetu, neka se druži sa hafizima Kur'ana, jer oni su svjetlo Božije milosti, oni su znaci istinite Božije Riječi. Danas, slušajući i ponavljajući Kur'an pred cijenjenom Komisijom, mi se duhovno napajamo, jer slušanje Kur'ana i učenje Kur'ana je duhovna hrana za vjerničku dušu.

Dozvolite mi da se posebno zahvalim našem bratu Džemalu Muslihu, koji nas podržava u ovim idejama i realizaciji ovih projekata. Za nas je vrlo značajno napraviti jedan, dva koraka, ali održati kontinuitet rada, to je ono najteže. Vi to svjedočite, koji svako jutro i noć obnavljate i ponavljate Kur'an, i brinete nad Riječima Kur'ana.

Radostan sam da se nama danas pridružio član Komisije iz S. Arabije, Osman Siddik. On je moj kolega, ako se mogu pohvaliti, i hafiza Dževada Šošića iz džamije Islamijje. Radostan sam da je došao u našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Vjerujem da će biti ponosan na BiH i muslimane u Bosni, i da će ova njegova prva posjeta rezultirati još većom ljubavlju prema Bosni i hafizima u Bosni. Jer mi smo jedan ummet.

Hvala vam što dolazite, što se prijavljujete, što učite jer vi ste plemići i plemkinje ovog ummeta i nadam se da će naša smotra proći u najboljem redu.“, istakao je mr. Nusret ef. Abdibegović.

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top