U FokusuZdravlje

Niste danas dobre volje? U 5 minuta poboljšajte raspoloženje uz ove jednostavne trikove

Ako ste već 5 dana dobre volje, to ne znači da neće doći dan kada ćete ustati "na lijevu" nogu. Na sreću, postoje jednostavni trikivi koji će vam pomoći da se u par minuta vratite na tračnice sreće.

Tokom hladnih i tamnijih dana , svima nam treba mali poticaj da nam raspoloženje bude bolje. Naš prijedlog? Okrenite dan u svoju korist uz ove jednostavne i naučno dokazane savjete.

POJEDITE MALO ČOKOLADE
Vrijeme je za malo zadovoljstvo!Nauka je dokazala da kemikalije koje se nalaze u čokoladi pomažu pri stimulaciji senzora za užitak i proizvodnju serotonina, potičući tako lančanu reakciju koja će vam poboljšati raspoloženje.

IGRAJTE SE MIRISIMA
Naš je nos pun senzora pa je i jedan od odlučujućih faktora kada želimo poboljšati raspoloženje. Priuštite si pozitivnu energiju omiljenim mirisom, poput lavande ili arome koja će vam potaknuti sjećanja (poput mirisnog čokoladnog kolačića).

Često vas muči nesanica i budite se tokom noći? Evo što stručnjaci uvijek rade kad ne mogu zaspati

SKUHAJTE ZELENI ČAJ
Ovaj jednostavan napitak je prepun antioksidanata koji jačaju imunološki sistem i poboljšavaju zdravlje. Što je još važnije, zeleni čaj sadrži kofein, koji pomaže pri stimulaciji raznih neurotransmitera koji proizvode kemikalije poput dopamina.

OSMJEHNITE SE
Jeste li čuli za onu poslovicu “Pretvaraj se dok ne uspiješ” ? Pa može se iskoristiti u ovoj situaciji – ako isforsirate osmijeh, vjerovali ili ne, vaše će se raspoloženje poboljšati.

POMAZITE ŽIVOTINJU
Istraživanja pokazuju kako osobe koje provode vrijeme sa životinjama češće kažu kako se osjećaju češće sretnije i zadovoljnije životom. Kada mazite ljubimca, u vama se budi hormon sreće.

ISKLJUČITE SE
Fokusiranjem uma kroz vježbanje ili meditaciju možete sigurno poboljšati raspoloženje. Studije su pokazale da osobe koje su bolje fokusirane se i lakše nose s negativnim emocijama.

PROMIJENITE ODJEĆU
Ako niste znali, odjeća je nevjerojatno snažan objekt. Ona nam pomaže i da odlučimo izgubiti kilograme ili da mislimo bolje. Isto tako vam može pomoći da se osjećate bolje u svojoj koći. Ako vam se ne sviđa što trenutno imate na sebi, samo to skinite i obucite nešto novo.

ISTEGNITE SE
prema raznim istraživanjima, istezanje može pomoći da se osjećate bolje, ali isto tako vam pomoći da se lakše fokusirate na sadašnji trenutak.

ODMORITE
Živimo u vremenu u kojem je spavanje podcijenjeno, ali ako popodne malo odmorite, mozak će bolje raditi i potaknuti će otpuštanje hormona sreće. Kada se osjećate loše, ispružite se 10-ak minuta na krevetu.

ISKLJUČITE DRUŠTVENE MREŽE
Zavist je jaka i destruktivna emocija, i ništa ju neće potaknuti jače nego društvene mreže. Studija za studijom pokazuje kako vrijeme koje provodite na društvenim mrežama može uvelike utjecati na osjećaj beskorisnosti i apatije.(ordinacija.vecernji.hr)

AKOS.BA

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button