Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Newtonovo stablo jabuke četiri stoljeća prkosi vremenu

Newtonovo stablo jabuke četiri stoljeća prkosi vremenu

– Drvo je slavu steklo nakon priče o jabuci koja je pala na zemlju i inspirisala britanskog naučnika Isaaca Newtona da formuliše teoriju gravitacije
Čuvena sorta “Flower of Kent” (cvijet Kenta), najpoznatija jabuka u svijetu nauke koja se nalazi u engleskom gradu Granthamu, vijekovima stoji uspravno i prkosi vremenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Stablo je slavu steklo nakon priče o jabuci koja je pala na zemlju i inspirisala britanskog naučnika Isaaca Newtona da formuliše teoriju gravitacije.

  Ovu rijetko drvo britanska kraljica Elizabeth II je 2002. godine proglasila je među 50 zaštićenih stabala i dio je engleskog naslijeđa.

Voćnjak u kojem se drvo nalazi u posljednjih 400 godina posjetio je veliki broj turista i poštovalaca Newtonovog djela.

Prema nekim podacima, drvo je ponovo poraslo nakon oluje koja ga je 1820. godine uništila.

Manastir Woolsthorpe gdje se stablo nalazi pretvoren je u muzej gdje posjetioci mogu vidjeti Newtonovu studiju, sobu gdje je 1642. godine rođen i njegov salon.

Neke od najranijih kopija Newtonovih knjiga, poput ” Matematički principi prirodne filozofije” iz  1678. i “Optika” iz 1704. godine, izložene su u muzeju.

Newton je bio engleski fizičar, matematičar, astronom, alhemičar i filozof prirode, koji je danas za većinu jedna od najvećih ličnosti u istoriji nauke. Rođen je 25. decembra 1642. godine u Lincolnshireu i o njemu su brinuli djed i baka, nakon što ga je majka napustila zbog udaje.

Osnovno obrazovanje stekao je u Kraljevskoj školi “Gratham”, a studirao je na koledžu “Cambridge Trinity”. Nakon diplomiranja 1666. godine vratio se kući kako bi se sklonio od kuge koja je te godine harala Engleskom.

Tamo je u naredne dvije godine došao do svojih najvećih otkrića, među kojima i teorije o gravitaciji.

Jedan je od najutjecajnijih naučnika u istoriji čovječanstva. Njegovi najpoznatiji naučni radovi uključuju teoriju o tri zakona mehanike koja objašnjavaju zašto se neko tijelo kreće i teoriju gravitacije.

Svojim čuvenim eksperimentom s prelamanjem svjetlosti kroz prizmu objasnio je kako se svjetlost sastoji samo od sedam boja.

Newton je postao i prvi naučnik kome je 1705. godine dodijeljen status viteza. Također je bio i član engleskog parlamenta od 1689. do 1690. godine.

Preminuo je 31. marta 1727. godine i sahranjen je u crkvi Westminster u Londonu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top