Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Nemuslimani pitaju: U šta muslimani vjeruju?

Nemuslimani pitaju: U šta muslimani vjeruju?

Vjerovanje i praksa  

Poput židova i kršćana, muslimani su monoteisti. Oni vjeruju u jednoga Boga, Stvoritelja, Uzdržavatelja, Upravitelja i Suca svemira. Muslimani vjeruju u poslanike, ne samo Poslanika Muhameda, nego i poslanike odnosno proroke židovske Biblije, uključujući Ibrahima odnosno Abrahama i Musaa odnosno Mojsija, te poslanike Novoga zavjeta, Isaa odnosno Isusa i Yahjaa odnosno Ivana Krstitelja. Vjeruju i u anđele, raj, pakao i Sudnji dan.

Islam priznaje da je Božja objava bila primljena u Tori, Psalmima, Evanđeljima i Kur’anu: ,,Poslije njih smo Isaa, sina Merjemina, poslali, koji je priznavao Tevrat prije njega objavljen, a njemu smo dali Indžil, u kome je bilo uputstvo i svjetlo, u kome je takođe bilo uputstvo i pouka onima koji su se Allaha bojali“ (Kur’an, 5: 46).

Stoga muslimani gledaju židove i kršćane kao »narod Knjige«, zajednicu vjernika koji su primili objave, preko Božjih poslanika, u obliku svetih tekstova ili knjiga od Boga objavljenih.

Kao što kršćani vjeruju da je Objava sadržana u Novom zavjetu ispunjenje i upotpunjenje Staroga zavjeta, muslimani vjeruju da je Poslanik Muhamed, po meleku Džibrilu odnosno anđelu Gabrijelu, od Boga primio svoje objave da se tako ispravi ona ljudska pogreška koja je ušla u Bibliju i u sustave židovskoga i kršćanskaga vjerovanja. Prema tome, muslimani vjeruju da islam nije nova vjeroispavijest s novim svetim tekstom, iako je vremenski najmlađa jednobožačka svjetska religija (7. st.). Prema muslimanskom stajalištu, islam je najstariji, jer je on zapravo prvobitna i konačna objava Boga Ibrahimova odnosno Ahrahamova, Musaaina odnosno Mojsijeva, Isaina odnosno Isusova i Muhamedova:

„On vam propisuje u vjeri isto ono što je propisao Nuhu i ono što objavljujemo tebi, i ono što smo naredili Ibrahimu i Musau i Isau: ‘Pravu vjeru ispovijedajte i u tome se ne podvajajte!’“ (Kur’an, 42: 13).

Odlomak iz knjige: “Što bi svatko trebao znati o islamu” John L. Esposito

(američki stručnjak odgovara na često postavljana pitanja o islamu) S engleskoga preveli: Nevad KAHTERAN i Ivan KOPREK Zagreb 2003.

John L. Esposito This translation of WHAT EVERYONE NEEDS TO KNOW ABOUT ISLAM, originaly published in English in 2002, is published by anangement with Oxford University Press, Inc.

Knjiga STO BI SVATKO TREBAO ZNATI O ISLAMU prijevod je izvornog izdanja iz 2002., izdana je u suradnji s Oxford University Press, Inc.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top