DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Nemojte se odreći Dženneta

Allah zna šta je dobro za tebe. Pouzdaj se u Allaha. On te voli i može ti dati samo dobro.

Milost nije trenutni osjećaj. Milost je ishod onoga što se događa. Pa, ako čujete da je neki čovjek odsjekao mladiću nogu, pomislit ćete- pa, zar je on milostiv? Jer niste shvatili da je ovaj čovjek hirug, a mladić je imao tumor na nozi. Dakle, možda će vam biti teško, ali na kraju to je dobro za vas. Samir er-Re’j

To je tako lako reći. Neobrojeno puta to ponavljamo, prijateljima dajemo isti savjet, ljudi nam daju ovaj savjet: Allah ima bolje planove.

Allah zna šta je dobro za tebe. Pouzdaj se u Allaha. On te voli i može ti dati samo dobro.

Ajeti iz Kur’ana oslikavaju isto mišljenje: A možda vi nešto mrzite, a ono je dobro po vas, a možda nešto volite, a ono je loše po vas. Allah zna a vi ne znate (El – Bekara, 216).

Ali kada sjedite na svom krevetu, a teret cijelog svijeta se svalio na vaša pleća, grudi vam se stiskaju dok vam je lice  mokro od suza- ove riječi ne znače ništa.

Želite udariti svaku osobu koja vam kaže ‘sve će biti uredu, pouzdaj se u Allaha’. Naravno da se pouzdam u Allaha. Znam. Razumijem. Znam sve što ćeš mi reći jer sam taj savjet već nekome i sama rekla. Znam sve preoblikovane fraze o strpljenju i tevvekulu.

Ti ih znaš. I Allah zna da ih znaš. Zato vas On gura sve do ivice. Da vidi da li ste odlučili da se okrenete.

Da li ste odlučili da imate znanje i dalje zanemarujete Njegovu mudrost. Da li ste odlučili da iskoristite ovu poteškoću da krenete drugim smjerom, da prestanete klanjati, da Mu prestanete doviti, da odustanete.

Dakle, da li znate da je On Sveznajući.

Da li znate da vas On voli više nego što volite sami sebe, El-Vedud.

Da li znate da je on Es-Samed, Onaj koji udovoljava potrebe.

El- Muktedir, Onaj kome pripada sva moć.

El-Mudžib, Onaj koji odgovara na dove.

El-Hakim, Mudri.

El-Rekib’, Onaj koji na sve motri.

Da li znate da je On sve to i još više. Nastavite plakati, ali plačite Njemu. Nikada nemojte prestati da se Njemu obraćate. Nikada nemojte odustati.

Na ovom svijetu nema nijedne poteškoće koja je vrijedna da se odreknete Dženneta.

Napisala: Dženis Mahnure, preuzeto sa IslamBosna.ba

akos.ba

Povezani članci

Back to top button