fbpx
Istaknuti Bošnjaci

Ne znaš ti ko je Edhem efendija Mulabdić: 60 godina od smrti prvog Bošnjačkog pisca romana

Ovih dana navršit će se veoma važna godišnjica u kulturnom, književnom i obrazovnom segmentu prošlosti ove zemlje. A možda i dvije godišnjice. Naime, 29. januara bit će tačno 60 godina od smrti Edhem-efendije Mulabdića. Drugi datum vezan je također za Edhema, a to je datum njegovog rođenja
 

Piše: Semir Hambo

“Edhem Mulabdić, čekaj malo… To je onaj naš književnik, pjesnik šta li već, što je napisao onu knjigu, sad je djeca u školi čitaju … “Zeleno busenje” čini mi se… Ma ja ja, znam ko je on”. Ovo je najčešći odgovor našeg prosječno obrazovanog čovjeka, a nažalost i značajnog dijela visokoobrazovanog stanovništva na spomen Edhema Mulabdića.

Nije dobri Edhem-efendija jedina ‘zaboravljena’ duša čije je oružje bilo pero, a emancipacija i borba za kulturnu naobrazbu životni put. Podugačak je spisak njemu sličnih, upornih i pozitivno tvrdoglavih likova koji bi trebali biti uzor i ogledalo, a nisu. Mi jednostavno imamo nevjerovatnu sposobnost da zaboravimo i gurnemo pod tepih sve važno i vrijedno, a objeručke grlimo i prihvatamo ono površno.

Edhem Mulabdić, po nekim izvorima, rodio se 1862, a po drugim 1865. godine, neki opet upućuju na 1864. godinu. Ukoliko je ova posljednja tvrdnja tačna u ovoj bi godini mogli obilježiti i 150. godina od rođenja ovog književnika.

Ko je Edhem-efendija Mulabdić? Za većinu to je pisac lektire. Napisao je “Zeleno busenje”, obaveznu lektiru u osmom razredu. Nažalost, to je početak i kraj priče o intelektualnoj veličini kao što je ovaj Maglajlija. Rođen je u Maglaju, kao što rekosmo jedne od navedenih godina. Mekteb i ruždiju (državna srednja škola predviđena osmanskim Zakonom o obrazovanju iz 1869. godine) završio je u rodnom gradu. Od 1887. godine je u Sarajevu gdje je završio Učiteljsku školu. Radio je u Brčkom, Sarajevu i Beogradu. Svoje najpoznatije djelo “Zeleno busenje” objavljuje u izdanju Matice hrvatske 1898. godine. Sve je to tačno i omeđeno. Ali Edhem-efendija Mulabdić je sve između toga.

Vječna borba za bolje

Mulabdić u “Zelenom busenju” živo opisuje proces smjene vrhovne vlasti nad Bosnom. Opisuje dilemu običnog čovjeka, šok i borbu zbog gubitka jednog identiteta i nasilnog upoznavanja s drugim, stranim. Tu borbu opisanu u “Zelenom busenju” Edhem-efendija je živio u stvarnosti. Zato je on najbolji primjer čovjeka koji se bori i putokaz kojim današnji čovjek treba ići. Edhem-efendija je doživio ličnu tragediju nakon Austro-Ugarske okupacije Bosne i Hercegovine. Izgubio je neke od najbližih članova svoje porodice. Skrhan bolom želio je napustiti rodnu grudu i zaputiti se ka Istanbulu. Međutim, na nagovor brata je ostao. I nije samo ostao, on se i borio. Borio se najefikasnijim oružjem koje je imao – perom…

Opširnije na portalu NV:

Ne znaš ti ko je Edhem efendija Mulabdić

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button