Brak i porodicaU Fokusu

Ne ulazite u brak sa “podrazumijeva se”

Koncept “podrazumijeva se” je jedna od vrlo otežavajućih pojava u našem društvu zbog koje su česti nesporazumi, sukobi i udaljavanja.

Ova pojava ima vrlo opasne posljedice kada su u pitanju porodični i poslovni odnosi, a posebno kada je u pitanju brak. Mlade osobe da bi bile zrele da uđu u bračnu zajednicu koja sa sobom donosi mnogo blagodati, ali i odgovornosti moraju prije ozvaničenja braka raščistiti da se ništa ne podrazumijeva. 

Pored navedenog nužno je i postaviti jasne granice i odgovornosti, ali o tome drugi put.

Da vidimo šta “se podrazumijeva” u našem društvu, a što se često preskoči u upoznavanju i dogovaranju.

Da krenimo od jutra. Postoje osobe koje su noćni ili jutarnji tipovi, odnosno u različiti dio dana su aktivni, produktivni ili jednostavno san im ne dolazi u ono vrijeme kada se “podrazumijeva” da je vrijeme za spavanje. Bračni par koji nema približno usklađenu dnevnu rutinu i dio dana koji provode zajedno kako bi razvijali i unaprjeđivali svoj odnos će imati jako mnogo neslaganja već na samom početku braka. Kad dođe više obaveza, djeca, možda bude kasno.

Neki dijelovi  Bosne i Hercegovine, odnosno prostora na kojem žive Bošnjaci imaju razlike kada je u pitanju šta se podrazumijeva pod ženski i muški posao i zaduženje. Negdje su te granice vrlo stroge, a negdje fluidne. Savremeni izazovi mladih bračnih parova, a posebno onih koji bračni život sklapaju u većim gradovima, a dolaze iz manjih sredina je ispunjen sa mnogo izazova. Ako prije ulaska u brak nisu definisane granice i odgovornosti vrlo je teško da takav brak se uspješno razvija.

I oni koji žive u (polu)zajednicima imaju izuzetno složenu dnevnu dinamiku koja zbog međugeneracijskog jaza je najčešće ispunjena sa mnogo “podrazumijeva se”.

I oni koji se odluče na brak u studentskom periodu ili na odlazak izvan domovine zbog različitih (ne)opravdanih razloga će imati mnogo izazova ako ne budu djelovali preventivno prema “podrazumijeva se”.

Iz navedenog jasno je da se u životu ništa ne podrazumijeva i da je sve treba biti stvar razgovora i dogovora jer ne ispunjena očekivanja generišu frustracije koje ne vode dobru.

Zbog toga ako niste sa svojim prijateljima/ca, poslovnim partnerima, a prije svega u prodici razgovarali o onome što Vi podrazumijevate i tražili od drugih strana šta oni podrazumijevaju krajnje je vrijeme da to uradite i prevenirate negativne scenarije.

Naša kultura, tradicija, vjera nam daje smjernice, ali su one na različiti način primijenjene i percipirane od grada do grada, od osobe do osobe. Zbog toga se naučite da svoj stav, mišljenje, očekivanje, zahtjev, želju na lijep i argumentirani način komunicirate sa drugom stranom uz spremnost da čujete i uvažite drugačije mišljenje.

Ovdje ne mislim na osnovne i jasne stvari i vrijednosti. Međutim, vrag se krije u sitnicama. I vreba, svaki dan!

Ravnoteža između obaveza i odgovornosti, između zaduženja i komfora, između ličnog i kolektivnog je temelj za uspjeh porodice kao osnovnog elementa društva. Ovo je i način da se smanji međugeneracijski jaz, da se uspostavi dvosmjerna transformacija znanja i iskustva kako bi svaki član porodice i užeg društva bio uvažavan i zadovoljan.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button