Kolumne i intervjuiU FokusuUncategorized

Ne smijemo nijemo posmatrati sudbinu Rohinja muslimana

Stravični snimci koji nam stižu iz Mijanmara ukazuju na činjenicu da se nad Rohinja muslimanima sistematski provodi genocid. Nažalost, javnost je malo upoznata sa činjenicom da su njihovi problemi počeli mnogo ranije, tačnije davne 1982. godine kada im je bespravno oduzeto državljanstvo. Što definitivno govori kakav je položaj ovog naroda već godinama unazad.

Zločini vlasti Mijanmara

Budisti sistematski provode čišćenje  nad Rohinjama. Prvo je 2011. godine počelo ubijanje Rohinja u sasvim sigurno vjerski motivisanim napadima, predpostavlja se da je u tim zločinima vlasti Mijanmara protjerano oko 120. 000 Rohinja. Tada je u ubijeno i nekoliko stotina Rohinja, a veliki broj njih je ostao bez svojih privatnih posjeda. Sela su napadana i paljena, a sve je to dovelo do velike humanitarne krize koja je zadesila ovaj muslimanski narod. Također i jesen 2012. godine bila je kobna za Rohinje, u novom valu nasilja stradao je veliki broj ove ugrožene manjine. Muslimanski vjerski objekti su rušeni, a protjerivanje stanovništva je nastavljeno, bez da u svijetu iko ozbiljnije reaguje na ove stravične zločine koji mijanmarski budisti provode nad muslimanima.

Za nekoliko dana ubijeno između dvije i tri hiljade Rohinja

Novi val nasilja nad Rohinjama počeo je u proljeće ove godine, međutim zločini su eskalirali prije nekoliko dana. Stravičan podatak o ovim zločinima iznijela je glasnogovornica Evropskog vijeća Rohinja Anita Schung koja ističe da je u samo nekoliko dana ubijeno između dvije i tri hiljade Rohinja muslimana. Ovaj stravičan podatak dokaz je provođenja genocida nad narodom Rohinja, a veliku zabrinutost sasvim sigurno izaziva i pasivnost u susjedstvu, posebno muslimanskih zemalja koje moraju hitno reagovati kako bi se ovaj planirani i sistematski genocid nad ugroženim narodom Rohinja što prije zaustavio.

Hiljade izbjeglica

Nakon ubijanja i protjerivanja Rohinje su bile primorane pobjeći iz svojih domova, koji su većinom zapaljeni i srušeni. Veliki broj Rohinja svoje novo utočište pronašli su u regiji Gumdum, nedalekood bangladeškog grada Cox’s Bazaara. Izjave turskih zvaničnika da će finansirati prihvatanje izbjeglica dale su im barem malo nade da će se njihovo stanje konačno stabilizirati, ipak stanje na terenu je trenutno drugačije, a izbjeglice se moraju zadovoljiti nehumanim uslovima u kojim se trenutno nalaze. Nažalost, i takva situacija znatno je bolja od one koju su imali tokom boravka u svojim domovima.

Izrael šalje oružje Mijanmaru – svijet šuti

Dok „borci za ljudska prava“ šute Izrael nastavlja kontinuirano dopremati oružje zločinačkoj vladi Mijanmara, a ovaj podatak potvrdio je i  „The Palestinian Information Center“. Sasvim sigurno nam ova činjenica otkriva još jednom licemjernu politiku koju provode zapadne zemlje, ali i islamski svijet. Sistematskom ugnjetavanju ove muslimanske manjine mora se suprotstaviti, posebno se to očekuje od islamskih zemalja. Time bi pokazali da im je svaki musliman bitan bez obzira gdje se nalazi, jer trenutačna situacija govori u prilog poraznoj činjenici o tome kako jedan muslimanski narod polahko nestaje, bez da postoji oštra i produktivna reakcija neke od islamskih zemalja.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Povezani članci

Back to top button