Nauka i tehnologija

Nauka potvrdila riječi Poslanika a.s.: ‘’Voda je čista, ništa je ne može onečistiti’’

Čista voda[1]

Poslanik Muhammed, s.a.v.s., rekao je u hadisu da je voda čista i ništa je ne može onečistiti. Da li je bilo znanstvenih istraživanja po tom pitanju?

Poslanik Muhammed,s.a.v.s., je rekao: ‘’Voda je čista, ništa je ne može onečistiti’’ (prenose Al-Tirmizi i Al-Nesai).

Allah, dž.š., kaže: ‘’I Mi s neba čistu vodu spuštamo.’’(Al-Furkan, 48) i

‘’Mi šaljemo vjetrove da oplođuju (da oblake obilno ispune vodom), a iz neba spuštamo kišu da imate šta piti – vi niste vlasnici njenih spremišta[2].’’ (Hidžr, 22).

Ibn Kesir, islamski učenjak, tumačeći riječi vi niste vlasnici njenih spremišta, kaže: ‘’To znači da je samo Allah Svemogući taj koji tu vodu spušta i pohranjuje kao vrela u zemlji, Slava Allahu! Danas znanstvenici potvrđuju da podzemno pohranjivanje vode sterilizira i prerađuje tu istu vodu usljed čega ista postaje pitka. Allah nas podsjeća na tu blagodat i milost, pa hoćemo li mu biti zahvalni zbog toga?

Ogromna je milost Svemogućeg Allaha koji je napravio velika skladišta pod zemljom za deponovanje čiste vode. Koje su nove okolnosti s tim u vezi? Znanstvenici su pokušavali dugi niz godina, koristeći mnoge metode, da vodu na zemlji, zagađenu mikroorganizmima koji uzrokuju mnoge bolesti, prečiste, pa su izumili stanice za prečišćavanje vode i različite vrste filtera te su ustanovili razne metode purifikacije. Ipak, najčudesniji način za prečišćavanje vode otkrio je mikrobiolog dr. Simon Toze koji je izumio veoma jednostavan i jeftin način za filtraciju vode – pohranjivanje u podzemne slojeve na nekoliko mjeseci. On kaže da je ova metoda dostatna da neutralizira sve štetne vrste mikroorganizama koji uzrokuju mnoge bolesti kao što su: infantilna paraliza, proljev i različite vrste teških virusnih oboljenja.

Ova metoda je nazvana “GEO metoda prečišćenja”, budući da je Allah, dž.š., omogućio zemlji da upija sve vrste bakterija, virusa, ulja, masti, prljavštine i drugih nečistoća. Znanstvenici su ostali zbunjeni ovom čudesnom tehnikom kao što i dr. Simon kaže: “Mi znamo da zagađenje nestaje, ali ne znamo kako!” Također, on kaže: ‘’Uspješnost ove tehnike ovisi o mnogim situacijskim varijablama – koja vrsta vodospremnika je dostupna za pohranu vode, koje okolnosti vladaju pod zemljom, vrste mikroba u pohranjenoj vodi, nutritivne razine i kakvi mikrobi filtracijskih obilježja postoje pod zemljom.’’.

Jedan znanstvenik je postavio pitanje: ‘’Znamo da voda čisti sve, a kako možemo očistiti samu vodu od nečistoća? Nakon dugotrajnog istraživanja naučnici su otkrili da zemljana prašina sadrži sterilizirajuće supstance koje neutraliziraju sve vrste klica. U ovoj činjenici nalazimo da je Svemogući Allah iskoristio te tvari, koje se natalože u prašini, da budu veličanstven i besplatan način za prečišćavanje vode. Allah, dž.š., kaže: ‘’I daje vam da se koristite onim što je na nebesima i onim što je na Zemlji, sve je od Njega. To su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju.’’(Al-Džasije,13). Naučnici kažu da bez ovih karakteristika prašine, mi ne bismo bili u mogućnosti piti čistu vodu. Zato Allah, dž.š.,kaže: ‘’da imate šta piti – vi niste vlasnici njenih spremišta’’.

Mikroskopska fotografija zrna prašine: Primjećujemo procjepe/šupljine koje omogućuju da zemljana prašina primi vodu. Također, Svemogući Allah je opskrbio prašinu sterilizirajućim tvarima koje ubijaju sve bakterije. Ko je sve to sačinio? To je Allah, koji je rekao: ‘’Vi niste vlasnici njenih spremišta’’!

Autor: Abduldaem Al-Kaheel

Prijevod teksta: Muamer Neimarlija

 


[1]Preuzeto sa: www.kaheel7.com; Underground “water banks” kill bad bugs, www.abc.net.au

[2]Odstupili smo se od Korkutovog prijevoda u korist stručne kvalifikacije opisane situacije. Naime, u tretiranom ajetu je upotrijebljen termin hazna (s rečeničnom funkcijom imenskog predikata) koji se odnosi u ovom slučaju na podzemni vodospremnik ili vodonosnik (aquifereng.) Mustafa Mlivo ovaj ajet je preveo na slijedeći način: „I šaljemo vjetrove oplođavajuće, pa spuštamo iz neba vodu, te vas njome napajamo, i niste vi njeni rizničari.“

Akos.bA

 

Povezani članci

Back to top button