Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Nastavite rad Malcolma X i izvucite brata iz kladionice!

Nastavite rad Malcolma X i izvucite brata iz kladionice!

Tekst koji je pred vama je prijedvod sa američkog portala patheos.com Ako se malo bolje potrudite moćete povući desetine paralele o socijalnim problemima američke zajednice muslimana u Malcolmovo vrijeme i današnje stanje Bošnjaka. 

Nadamo se da će vas ovaj tekst motivirati na akciju i stalno, organizovano, planirano djelovanje u vašoj sredini.

***

Malcolm X je smatrao da islam predstavlja sredstvo moralnog uzdizanja crne populacije u SAD. Nakon prvog dana u džamiju, bio je uznemiren malim prisustvom ljudi, dok su “okolne ulice bile pune naše crne braće i sestara ispranih mozgova kako piju, psuju, bore se, plešu, lumpuju i koriste drogu.” Malcolm X je išao u geta Detroita i razgovarao sa bandama, dilerima i čitavim nizom „loših“ crnaca u obespravljenim zajednicama, te ih pozivao u džamiju.

Suprotno popularnom vjerovanju, Malcolm X nije postao neki liberalni multikuluturalistički daltonista nakon hadždža. Malcolm X je imao nepokolebljivu posvećenost svojoj zajednici koju moramo i sami imati. Hajde da organizujemo sastanke u džamijama koji će biti zapravo relevantni za teološka pitanja sa kojima se trenutno suočavaju naše zajednice. Moramo masovno proizvoditi islamski sadržaj koji će pokazivati kako principi iz islama mogu inspirirati da se i najmarginalizovanija područja moralno transformišu, a time ćemo obnoviti svoje zajednice. Ne možemo biti zadovoljni sa posjećivanjem džamija jednom sedmično (džuma) i slušanjem predavanja prilikom nekih posebnih prilika. Moramo biti na ulicama i na blag i miran način pozivati braću i sestre da napuste ono što ih uništava.

Za početak, evo jednog prijedloga. Idite u kladionicu i izvucite svog prijatelja iz nje. Popijte kahvu sa njim, popričajte i pokušajte doći do njegovog srca. Spasite ga od tog zla.

Kako možemo pričati o teološkim raspravama i drugim pitanjima, dok nam braća tonu u dubine kocke, svaki dan, tu pred našim očima.

***

Mnogo je posla oko nas da bi gubili vrijeme na mnogobrojnim raspravama. Preuzmite odgovornost za ono što možete promjeniti!

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Uredio: Sanadin Voloder

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top