Nauka i tehnologijaU Fokusu

Narcisoidni poremećaj ličnosti je izlječiv osim ako..

Možda smo negdje nekada čuli da se “narcisi” ne mogu promijeniti. Međutim, odgovorno tvrdim da to nije istina. Dakle, narcisoidni poremećaj ličnosti se može izliječiti ukoliko dođe do određenog “lomljenja” narcisoidne ličnosti. To lomljenje ličnosti, prije svega, dolazi iz spoznaje da je samo Bog Savršen.

Također, lomljenje narcisoidne ličnosti bi značilo brutalno izlaganje pacijenta ili pojedinca njegovim nedostacima ili mahanama. Na taj način bi on sebe vidio u pravom obliku. Zatim slijedi bolno suočavanje pacijenta sa istinitom slikom o sebi samom.

Vjerovatno ste čuli za “Mit o Narcisu”, koji je toliko zaljubljeno gledao u svoj odraz jezeru dok se nije udavio u vodi. Ako primijetite narcisoidne tendencije kod nekoga, potrebno je osobu “povući” od “savršenog” odraza u jezeru, prije nego se ta osoba “udavi”.

Dakle, treba ga okrenuti ga slikama njegovih nedostataka ili mahana. Na primjer, narcisoidna osoba (možda) ne voli da je drugi ljudi fotografišu jer ne može da se nosi sa svojim stvarnim izgledom ili zbog odraza iz ogledala ima iskrivljenu sliku sebe. Možda na slikama očekuje da vidi upravo ono “savršenstvo” iz ogledala. Dakle, prije nego se “narcis” udavi, potrebno ga je neprestano suočavati sa realnim slikama njega. Naravno, to se ne mora odnositi na njegov izgled, ali mu onda treba brutalno ukazivati na njegove psihološke ili duhovne nedostatke.

Zatim slijedi lom narcisoidne ličnosti. Taj lom je izuzetno bolan i veoma često nepodnošljiv. Međutim, vodi do izliječenja. Isti taj bol se trpi i iznosi kod psihoterapeuta.

Osim ako… Osim ako!?

Ako narcisoidnost nije patološka, može doći do izliječenja. Dakle, ako je narcisoidnost patološka i izmijenila je fizionomiju mozga, onda tu, nažalost, nema pomoći. U suprotnom, lijek je veoma dostupan.

Autorica teksta: Edina Delalić, psiholog

Tekst uredio i za portal Akos.ba priredio: Sejfullah Melkić, Mr.

Povezani članci

Back to top button