Napravite za članove svoje porodice domaću pileću paštetu
Sastojci:
- 1 komad pilećih fileta;
- 1 srednja glavica luka;
- 3/4 čehne bijelog luka;
- 50/70 ml. vode (od kuhanja piletine);
- 3 velike kašike ulja (maslinovog, suncokretovog);
- 2 velike kašike limunovog soka;
- 2 velike kašike majoneze;
- 1 mala kašika peršuna;
- 1 mala kašika origana;
- so, biber, curry, ljuta i slatka mljevena paprika (količina po želji).
Priprema:
Piletinu staviti u šerpu s vodom, posoliti i ostaviti da se skuha. Kada je piletina skuhana isjeći je na komadiće i ostaviti da se ohladi, pri tom sačuvati jednu šoljicu vode od kuhanja. Nakon toga prebaciti je u blender/sjeckalicu i dodati joj ostale sastojke i izblendati.
Sastojke trebate postepeno dodavati, a posebno limunov sok, vodu od kuhanja piletine i začine poput paprike i curry-ja. Njih trebati dodavati po želji, zavisno od toga koliko volite slano, kiselo ili ljuto.
Kada je pašteta spremna, prebaciti je u zdjelicu, poklopiti i ostaviti u frižider. Predlažemo serviranje kao sa slike, uz tostiran hljeb.
Prijatno 🙂
Za Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić