KulinarstvoU Fokusu

Napravite sami bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko je najzastupljenije biljno mlijeko i najveća rastuća industrija mlijeka u svijetu poslije kravljeg. U njegovim blagodatima uživaju i ljudi koji nemaju ograničenja u ishrani ili ne izbjegavaju namirnice životinjskog porijekla.

Kako da sami napravite svježe bademovo mlijeko, bez konzervansa ili nepoznatih dodataka, umjesto da kupujete prerađeno u tetrapaku? Ukusnije je i zdravije, i jednostavno je. U samo tri koraka dobit ćete svježe biljno mlijeko: namočiti, izblendati i procijediti. Ako vam je ovo prvi pokušaj, ne brinite, slijedi detaljan opis postupka. Na isti način možete napraviti mlijeko od lješnjaka.

NAMAKANJE

U tegli ili nekoj staklenoj posudi namočite sirove bademe tako da voda u potpunosti prekrije sve plodove. Za kremastije mlijeko ili za mlijeko za kafu uzmite 150 grama badema. Ako mlijeko koristite za chia puding, kašu ili musli, možete uzeti manje badema – nećete primjetiti razliku, a koštat će vas manje. Ali nemojte manje od 100 grama jer će biti previše vodenasto.

Bademi će namakanjem nabubriti, pazite da posuda ne bude premala. Ako ste u mogućnosti za namakanje koristite izvorsku ili filtriranu vodu. Ostavite ih tako najmanje 8 sati ili preko noći da biste ujutro mogli napraviti svježi napitak za doručak. U slučaju da ne stignete na vrijeme, bademi se mogu namakati i do 24 sata.

Prospite vodu u kojoj su se bademi namakali. Možete je iskoristiti da zalijete cvijeće ili vrt. Saperite bademe pod mlazom vode i ocijedite.

BLENDANJE

Prebacite bademe u blender i sipajte 800 ml svježe vode. Još je bolje ako imate izvorsku vodu, zdravije je. Blendajte na najvećoj brzini barem jednu minutu, duplo duže ako nemate noviji model blendera. Ako se brinete da će se zagrijati, napravite pauzu da motor ohladi. Vidjet ćete da voda brzo pobijeli, ali vam je potrebno da se bademi što više usitne da bi mlijeko bilo punije i bogatije.

Ukusi su različiti i s vremenom možete odlučiti promijeniti omjer vode i badema u receptu. Ako vam je mlijeko važnije za kafu, možda će vam odgovarati da je kremastije pa ćete koristiti 700 ml vode umjesto 800 ml. Kad mlijeko više trošite u kašama ili smoothijima onda ćete uštedjeti ako stavite jednu litru vode na 100 grama badema.

U ovom koraku prilagođavate okus mlijeka svojim željama. Za slađi napitak u blender ubacite 3 hurme (prvo izvadite koštica) ili kašiku meda, komadić iskorištenog štapića vanilije i prstohvat soli. Za malo drugačiju aromu stavite kašikicu cimeta i komadić narančine kore. Sakrijte malo veličanstvene kurkume u mlijeko ili napravite čokoladnu verziju sa kakaom ili rogačom. Dovoljno je malo dodatka za aromu, jer stajanjem se okusi pojačavaju. Kada ste u žurbi ili vam nedostaju ostali sastojci, pojednostavnite i izblendajte samo vodu i bademe.

Vidjeli ste da ispod spiska osnovnih sastojaka imate drugi dio sa dodacima. To su mali trikovi velikih majstora. Ako ne želite eksperimentirati, da biste upotpunili okus mlijeka koristite ovaj trik od četiri elementa: masno, kiselo, slano i slatko. Mlijeko već ispunjava uvjete za masnim. Dodavanjem hurmi, limuna i soli ćete zaokružiti sve okuse.

CIJEĐENJE

Procijedite mlijeko kroz veliku sterilnu gazu gustog tkanja, tako što ćete unutrašnjost velike posude obložiti tkaninom, ali da krajevi gaze prelaze krajeve posude. Posuda tokođer mora biti čista, kao i flaša u kojoj ćete čuvati mlijeko. Nečistoće će uzrokovati da se mlijeko brže pokvari.

Za prvi pokušaj uradite postupak cijeđenja barem iz dva puta. Sigurnije je biti strpljiv i postupak ponoviti nekoliko puta umjesto da cijelu količinu mlijeka cijedite odjednom jer će se preliti u neželjenim i nepredviđenim smjerovima.

Spojite vrhove gaze tako da je obuhvatite jednom rukom što niže a ispod šake će se formirati bubreg ili balon pun mlijeka. Drugom rukom pažljivo pritišćete bubreg pazeći da mlijeko curi u posudu.

U krajnjem slučaju poslužit će čista stara pamučna majica, čak i ako papirni kuhinjski ubrus stavite u sito da filtrira cijeđenje. Ali nećete uspješno procijediti mlijeko ako koristite samo sito, jer pulpa prođe. Tako ćete imati više taloga te neugodan opor okus i brašnast osjećaj u ustima kada pijete mlijeko. To vam možda neće biti problem ako ćete mlijeko koristiti samo za kaše i muslije. Međutim, svakako je bolje procijediti da dobijete glatki napitak. Iako izgleda malo neuredno, brzo ćete steći praksu.

Sada kada ste cijelo mlijeko procijedili u zdjelu treba ga pažljivo presuti u staklenu bocu sa čepom. Čuvajte ga u frižideru. Trajat će 3 dana sigurno, možda i 5 prije nego se pokvari.

Ali ćete ga sigurno potrošiti ranije jer bademovo mlijeko možete poslužiti sa pahuljicama za doručak, skuhati zobenu kašu ili napraviti topli napitak s medom i kurkumom ili kakaom. Koristite ga za frape, sladoled, uz bio kafu ili chia puding.

Poslije cijeđenja vam je ostala pupla tj. meso od badema. Nemojte je bacati. Iskoristite je kao dodatak muslijima ili smoothijima, napravite brašno od badema dehidracijom pulpe na najmanjoj temperaturi u pećnici ili odmah napravite kuglice od kokosa ili čokoladne praline.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button