Ekonomija

Najbolji poslovni potez: Investicija od 1,6 milijardi eura u Livnu

Ugovor o partnerstvu IMRES smart greenergy d.o.o. iz Livna i Enprode iz Istambula (Turska) o partnerstvu za ulaganje milijardu i 600 miliona euro rangiran je na prvo mjesto među najboljim poslovnim potezima u BiH i regiji tokom oktobra ove godine prema rangiranju koje svakog mjeseca rade analitičari portala Indikator.ba.
Investicija se odnosi na izgradnju vjetroelektrane Široka draga i reverzibilne hidroelektrane na području Kamešnice na čemu će biti angažovanoi 3.000 radnika. Vjetroelektrana će imati instalisanu snagu od 51 megavata a hidroelektrana 1120 megavata.
Ovo partnerstvo najozbiljnije konkuriše i za najbolji poslovni potez u 2017. godini o čemu će redakcija bh. biznis portala Indikator.ba koncem decembra odlučivati zajedno sa konsultantskim timom ovog projekta na čijem čelu je ugledni hrvatski ekonomista prof. dr. Ljubo Jurčić.

Ozbiljni konkurenti za najbolji poslovni potez u BiH tokom oktobra bili su inicijativa šeik Mohammed bin Saqr Al Qasimi za osnivanje vijeća arapskih investitora u BiH i odluka Mikrokreditne organizacije Partner da kupovinom njenog namještaja uposli kapacitete odavno posrnule drvne industrije Konjuh d.d. Živinice.

Najboljim poslovnim potezom u Evropi u oktobru Indikator.ba proglasio je sporazum njemačkog hemijskog i farmaceutskog diva Bayern o prodaji svog agrohemijskog poslovanja rivalskoj kompaniji BASF kako bi sebi olakšao put za planirano preuzimanje američkog proizvođača sjemena i pesticida Monsanto. Sporazum je vrijedan 5,9 milijardi euro.

Za sada nepoznati kineski investitor ušao je u pregovore o kupovini manjinskog udjela u Saudi Aramcu koji uskoro planira javnu ponudu dionica, najveću u istoriji. Aramcov izlazak na berzu jedan je od ključnih dijelova programa princa Muhameda nazvanog Vizija 2030., kojem je cilj smanjivanje ovisnosti Saudijske Arabije o prihodima od nafte i naftne industrije. Prihodi iz ponude dionica investirat će se u druge grane privrede, poput visoke tehnologije i turizma. Prema sadašnjim informacijama, na prodaju investitorima trebalo bi biti ponuđeno pet posto vlasništva u Saudi Aramcu, a sama javna ponuda trebala bi se provesti u drugom dijelu 2018. godine. Prema dosad dostupnim izjavama, vrijednost Aramca procjenjuje na čak dva biliona (dvije hiljade milijardi) dolara.
Indikator.ba je početak rečenih prergovora izabrao za najbolji poslovni potez u svijetu tokom desetog mjeseca ove godine.

Priredio: Hajdar Arifagić

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button