Ekonomija

Najbolje rezultate u izvozu ostvarila slobodna zona „Vogošća“

Federalno ministarstvo trgovine upoznalo je danas Vladu Federacije BiH o stanju u oblasti slobodnih zona u Federaciji BiH i o njihovom poslovanju u 2015. godini. Ovo ministarstvo je zaduženo da, u cilju unapređenja poslovnog ambijenta u slobodnim zonama u FBiH, nastavi pratiti i analizirati njihov rad, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U Federaciji BiH trenutno su aktivne četiri slobodne zone, i to “Holc” d.o.o. Puračić, “Vogošća” d.o.o. Vogošća, “Visoko” d.o.o. Visoko i “Hercegovina” d.o.o. Mostar. One trenutno imaju ukupno 105 korisnika i oko 2.240 zaposlenih. Od toga “Hercegovina” ima 56 korisnika i oko 700 zaposlenih, “Vogošća” Vogošća 30 korisnika i oko 500 zaposlenih , “Visoko” d.o.o Visoko 18 korisnika i 850 zaposlenih, te “Holc” Puračić, jednog korisnika i 190 zaposlenih.

Najbolje rezultate sa aspekta ostvarenog izvoza u odnosu na vrijednost proizvedene robe ostvarila je slobodna zona “ Vogošća” d.o.o. Vogošća koja je izvezla 99,98 posto proizvedene robe.

Slijedi SZ “Visoko” s 96,83 posto, “Holc” s 96,40, te “Hercegovina” koja je ostvarila 64 posto izvoza u odnosu na ukupno proizvedenu robu.

Inače, u prezentiranim informacijama Federalnog ministarstva trgovine kaže se da je u proteklom periodu evidentno smanjenje privlačnosti rada u slobodnim zonama, jer su određene privilegije postale irelevantne usljed procesa približavanja Europskoj uniji i s obzirom da kompanije mogu formirati carinska skladišta i koristiti različite carinske procedure koje dopuštaju oslobađanje od obaveze plaćanja carine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button