Uncategorized

Na raskršću Istoka i Zapada: Baku, glavni grad Azerbejdžana, svake godine ugosti hiljade turista

Najstariji dio grada, podignut u 12. vijeku ili ranije, je prije 20 godina uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, zajedno sa dvije glavne gradske atrakcije — Širvanšah palatom i Djevojačkom kulom

Baku svake godine ugošćuje hiljade domaćih i stranih turista koji dolaze da vide historijske i kulturne znamenitosti glavnog grada Azerbejdžana, javlja Anadolu.

Smješten na obali Kaspijskog jezera koje se smatra granicom između Evrope i Azije. Baku se po kulturnim odlikama zapravo nalazi negdje između Istoka i Zapada.

Čistim ulicama, arhitekturom, gostoljubivim ljudima i prirodom privlači posjetioce. Stari grad Bakua, jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u zemlji sa svojim historijskim kupatilima, vjerskim objektima, Djevojačkom kulom i Muzejom minijaturne knjige.

Najstariji dio grada, podignut u 12. vijeku ili ranije, je prije 20 godina uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, zajedno sa dvije glavne gradske atrakcije — Širvanšah palatom i Djevojačkom kulom.

Oni koji žele istražiti historiju i arhitektonske karakteristike Azerbejdžana ne bi trebali otići bez posjete Icherisheheru, jednom od najposjećenijih mjesta.

Tural Golubov je iz Rusije došao sa prijateljima u obilazak zemlje.

“Dolazim ovdje svake godine, ali moji prijatelji su tu prvi put. Ovo je divna zemlja”, rekao je Golubov.

Asuka Nakamura je došla iz Japana u posjetu Azerbejdžanu.

“Došla sam ovdje sa prijateljem. Prvi put smo u Bakuu”, dodala je Nakamura.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button