Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Na mladima svijet ostaje: Sjećanje na legendarnog komandanta Zaima

Na mladima svijet ostaje: Sjećanje na legendarnog komandanta Zaima

 Devetog maja 1992. godine formirana je Prva drinska brigada. Bilo je to u mjestu danas poznatom kao Zaimov Do, na području općine Goražde, u predjelu između mjesta Ilovača i Posestra.

Na čelo te brigade stao je mladi i odvažni Zaim Imamović prihvatajući se uloge komandanta onako kako to samo znaju odlučni, hrabri i posebni ljudi.

Ova brigada je stala u odbranu opkoljenog i napadnutog Goražda i uspjela, uz svoje nadljudske napore, zajedno sa prijateljima iz drugih jedinica i brigada, da sačuva Goražde i ne dozvoli njegovo zauzimanje od strane agresorskih snaga.

 Zaim Imamović, tada kada je stao u odbranu svoje zemlje i svoga naroda, imao je 31. godinu. Kao službeno vojno lice raspad Jugoslavije ga dočekuje u Sloveniji. Nakon povlačenja JNA iz Slovenija, znajući šta se sprema njegovom narodu, Zaim napušta kasarne JNA i pridružuje se patriotskim snagama u Hrasnici, da bi kasnije došao u svoj rodni kraj i stavio se na čelo odbrane.

Legendardni i neustrašivi komandant svoju plemenitu dušu ispustio je pred sami kraj rata, 9. oktobra 1995. godine na Rogojskoj gredi, tj. na padinama Treskavice, u okviru završnih borbi za povezivanje Sarajeva i Goražda. Ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Svake godine Zaimovi saborci i poštovaoci lika i djela ovog hrabrog komandanta organizuju manifestaciju pod nazivom ‚’Zaimov Do – da se pamti’’, te ‚’Dani 1. Drinske brigade’’.

I ove godine upriličena je ova tradicionalna manifestacija u kojoj su učešće uzeli učenici osnovnih i srednjih škola sa područja BPK, vrijedni planinari Goražda, te članovi udruženja koje okuplja saborce i poštovaoce lika i djela Zaima Imamovića.

Pored niza kulturno-sportskih aktivnosti upriličen je i višesatni Planinarski pohod na relaciji Ilovača – Zaimov Do – Posestra – Sadba. U sklopu ovog pohoda održani su historijski sati za učesnike, te je u mjestu Posestra proučen Jasin i dova za rahmetli Zaima i sve poginule saborce.

Ovim putem građani Goražda, ali i cijelog Bosansko-podrinjskog kantona, iskazuju nesebično poštovanje i sjećanje na ovog velikog čovjeka čija će hrabrost biti poticaj našim mlađim pokoljenjima da je borba za domovina i borba za slobodu nešto što nema svoju cijenu i nešto sa čime nema nikakve kalkulacije.

Raduje me da sam i ja, 12. maja 2018. godine, sa svojim vrijednim učenicima iz Goražda, imao priliku i čast da učestvujem u ovogodišnjem višesatnom Planinarskom pohodu. Hodili smo stazama kojima su u u periodu 1992.-1995. godine hodili Zaim Imamović i njegovi hrabri saborci.

Uzvišeni Allah je dao da nas posluži baš lijepo vrijeme i da u ranim jutarnjim satima, krenuvši sa Njegovim imenom na usnama, obiđemo sve ove neopisivo lijepe predjele Ilovače, Rešetnice, Zaimovog Dola, Posestre i Sadbe. Dok smo neumorno gazili ovim prelijepim bosanskim brdima, šumama i livadama, meni je naumpalo da je sa ovih prostora i poznati balkanski reformator i učenjak, Husein ef. Đozo, te sam ga se na predjelu Posestre, nakon historijskog časa i kraćeg odmora, sjetio dovom, moleći Uzvišenog Allaha da mu podari svekolike dženneteske prostrane perivoje i nagradi ga za sve ono što je učinio za prosvjećenost i edukaciju naših naroda upućujući ih na ljubav, toleranciju i međusobni suživot.

Neka naš primjer bude poticaj i drugima da se na ovakav ili sličan način sjećaju velikih i hrabrih ljudi iz svog kraja, učeći našu omladinu da je borba za slobodu naša obaveza i naše pravo i da uvijek trebamo stremiti ka onom lijepom i dobrom u nama, a borit se protiv zla i svega onog što je ružno i što može da narušava sklad i harmoniju života u miru i slobodi.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top