Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Na Gazi Husrev-begovom putu

Na Gazi Husrev-begovom putu

Piše: Meho Šljivo

Ovogodišnji januar pamtit ćemo po dva značajna događaja za Islamsku zajednicu, ali i za bh. društvo u cjelini. Prvi je obilježavanje 477. godina uspješnog rada Gazi Husrev-begove medrese koje je održano 8. Januara u amfiteatru ove odgojno- obrazovno ustanove, a drugi je svečano otvorenje monumentalnog zdanja Gazi Husrev-begove biblioteke, koje je upriličeno sedam dana kasnije, 15. januara tekuće godine. Svečano otvorenje biblioteke uveličali su Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predstavnik donatora, ministar vakufa Države Katar, njegova ekselencija Gajs bin Mubareka el-Kuvari, visoki dužnosnici bh. političkog i kulturnog života. Iako se ova dva događaja po svojoj formi razlikuju jedan od drugog, ipak s, u po mnogo čemu komplementarni, istovrsni i u svom simboličkom značenju reflektiraju prepoznatljivo dobročinstvo kojeg je nesebično i vizionarski utemeljio veliki dobrotvor Gazi Husrev-beg.

Nadahnuti plemenitom težnjom da čine dobro, učenici Medrese su četiri i po stoljeća vjerno koračali utrtim putem znamenitog vakifa i osnivača. Ograničeni prostor za ovaj Uvodnik ne dozvoljava nam da poimenice spomenenemo desetine i stotine šehida, vrsnih intelektualaca svih profila, uglednih javnih ličnosti, koji su svoj životni i profesionalni hod započinjali u najstarijoj obrazovnoj ustanovi na Balkanu. Riječ je o brojnim poznatim, ali i samozatajnim herojima, akademicima, književnicima, vršiocima najviših političkih funkcija uspješnim sportistima i biznismenima. Ponekad se u njihovoj biografiji namjerno izbjegavalo navođenje činjenice o završenoj srednjoj školi, jer su materijalističkom ideologijom omamljeni i iskompleksirani pojedinci po svaku cijenu nastojali omalovažiti kompetenciju medreslija etiketirajući ih kao obične hodže, uprkos činjenici da su upravo te hodže za svoj rad primali diplome i priznanja od relevantnih društvenih institucija.

 

U najavljenim danima otvorenih vrata Gazi Husrev-begove biblioteke koji će biti

održani od 20. do 25. januara 2014. svi zainteresirani će imati priliku da se besplatno učlane u ovu biblioteku.

 

Na dodjeli ovogodišnjeg priznanja Gazi Husrev-begove medrese jedan od dobitnika priznanja Ferhat Šeta je auditorijum podsjetio na karikaturalne primjere svojedobnog društvenog ignoriranja značajnih uspjeha Medrese i njenih učenika. Kada bi na nekom fudbalskom ili drugom sportskom takmičenju Gazinovci osvojili prvo mjesto, u novinskim člancima osvanuo bi tekst u kojem bi čitaoci mogli saznati ko je osvojio drugo i treće mjesto, ali bi neobjašnjivim čudom ostali uskraćeni za podatak kome je pripalo pobjedničko prijestolje…

Opširnije na portalu Preporod.com:

Na Gazi Husrev-begovom putu

Meho Šljivo

 

Meho Šljivo je rođen u Pšeniku, općina Jajce, 02. januara 1973. godine. Ratne 1992. godine završava Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a kao imam, muallim i hatib duže vrijeme radi pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo. Prvo u džematu Gorica, (1994-2003), a kasnije u Ali-pašinoj džamiji sve do preuzimanja funkcije glavnog urednika Preporoda. Fakultet islamskih nauka u Sarajevu završio je 2000. godine, a 2009.  stekao je diplomu magistra na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika. Sa studijskim putovanjima u Egipat i Maleziju usavršava poznavanje engleskog i arapskog jezika. Od 2008. godine je glavni i odgovorni urednik časopisa Novi Muallim, u izdanju Udruženja ilmijje Islamske zajednice BiH. Redovni je saradnik Preporoda, Radija Bir, Glasnika i BH Glasnika. Također, uređivao je tv-emisiju “Putevi islama”, te radio-emisije “Sa vrela mudrosti” i “Nuhova lađa”.  Oženjen je i otac troje djece. 

 

 
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top