U Fokusu

Mutevelija, mujezine…ne u naše ime!

Zadnjih godina svjedočimo većem prisustvu turista iz arapskih država koji uglavnom u toplijem dijelu godine posjećuju naše gradove i prirodne ljepote. Njihovo prisustvo otvorilo je brojne polemike, dileme i probleme. Reakcije „fine gradske raje“ i građana zapadne Hercegovine, te pojednih trgovaca podsjetilo nas je na pojedine bolesti našeg društva za koje se očekivalo da smo ih prevazišli.

Ovom prilikom ne želimo analizirati motive „hrabrih“ pojedinaca na vodopadu Kravice koji napadaju turiste u toku namaza (molitve) niti o pojedincima kojima smetaju „orijentalni elementi“ u Sarajevu nego želimo ukazati na one ljude i prostore na koje možemo pozitivno uticati.
Javnost je zasuta negativnim primjerima odnosa građana Bosne i Hercegovine prema arapskim turistima što jako loše utiče na imidž Bošnjaka kao naroda i Bosne i Hercegovine u arapskom svijetu. Stiče se dojam da smo poraženi pred navalom grafita, plakata, incidenata i da dolazi u pitanje turistička sezona barem kad su u pitanju arapski turisti.

Postoje osobe i ljudi koji imaju priliku da u domenu svojih mogućnosti poprave stanje. Međutim, svjedočio sam nedavno u jednoj od baščaršijskih džamija vrlo rigidnom ponašanju mujezina, mutevelije (ili šta je već) prema dvojici turista koji su nakon akšamskog farza odmah krenuli klanjati jacijski farz jer su musafiri (putnici). Reakcija mujezina je bila u formi cokanja, a u mom rodnom kraju tako se konji vabe. Jedva sam uspio klanjati sunete i odmah sam napustio džamiju. Šta se poslije dešavalo ne znam niti želim da znam, ali po reputaciji ovog, inače, vrlo vrijednog hizmećara ove džamije ne očekujem da će se ti turisti poželjeti da ponovo posjete BiH.

Stanje jeste napeto, reakcije na arapske turiste su jako kontraproduktivne za našu ekonomiju, imidž i budućnost. Međutim, potrudimo se svi pojedinačno i pronađimo načina da svim turistima u BiH boravak bude ugodan. Kad ih vidite na ulici da „bulje“ u neku mapu tražeći muzej ili hotel slobodno im priđite i ponudite im pomoć.

Iskoristite priliku i poselamite turiste iz muslimanskih država. To će ih jako obradovati jer su umorni od „selama“ prosjaka, „ugodnih“ vožnji u taksijima i društva vrlo „ljubaznih“ konduktera.

U rodnom Mostaru imao sam priliku raditi sa turistima i s pojedinim sam uspostavio prijateljske odnose. Jedne prilike smo autobusom putovali navečer do moje kuće i turista, odnosno, moj prijatelj Mihael iz Slovačke me upita zašto su upaljene vanjske sijalice na kućama. Nisam imao jasan odgovor osim što sam rekao da je to tako kod nas, ali njegovo mišlenje me jako dojmilo. Za njega su te upaljene sijalice tokom noći znak dobrodošlice. Taj dijalog mi je trajno ostao urezan u sjećanje i uvijek budi ugodne emocije.

U interakciji sa drugima, sa turistima mi upoznajemo sebe. Postajemo bolji, svjesniji i pozitivniji.

Bar bi tako trebalo da bude.

Piše: Sanadin Voloder, urednik portala Akos.ba

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button