Islamske temeKolumne i intervjui

Muslimani u ramazanu treba da pokažu strpljivost

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) pozvao je vjernike da tokom mjeseca ramazana pokažu strpljivost i slušaju savjete stručnjaka.

Fejzić je istakao da se u vremenu pandemije muslimani moraju pridržavati uputa vjerskih i zdravstvenih insitucija.

“Ako je proporuka nauke da se treba čuvati i izolovati, muslimani trebaju to da slušaju. Mi imamo potporu i u Kur’anu gdje uzvišeni Allah kaže: “Ne dovodite sami sebe u propast i pogibiju“. Imamo praksu božijeg poslanika Muhameda a.s. koja se apsolutno može uzeti u obzir u ovom današnjem stanju , a u kojoj kaže: “Ako se u nekom mjestu pojavi zarazna bolest ne idite u to mjesto, a ako ste se zadesili u tom mjestu ne izlazite iz njega dok bolest ne prođe“. Islam je uvijek kompatibilan sa naukom i upravo u mjesecu ramazana došle su prve riječi Božije objave koje se tiču nauke i koje glase-uči, proučavaj. Mi smo obavezni da poštujemo preporuke nauke“, kazao je Fejzić.

On je istakao da su se Islamska zajednica i vjednici u Crnoj Gori zbog pojave koronavirusa morali privikavati na novi način organizacije vjerskog života u toj zemlji. Fejzić je podsjetio da su od pojave virusa privremeno obustavljeni namazi u džametu, ali i da su muslimani ove godine uskraćeni za zajedničke molitve i iftare tokom razamana.

“Ovo je jedan tužan početak mjeseca ramazana i prvi put da se ove generacije suočavaju sa ovakvom situacijom. Nadati se da će biti i poslednji put. Mislim da ponekad nismo bili dovoljno svjesni blagodati džamije i namaza u džematu, kao i nekih ibadeta koje smo mogli da praktikujemo u džamiji. Nadam se da ćemo nakon svega ovoga još više cijeniti i razumijeti vrijednost zajedničkih djela i molitve“, smatra Fejzić.

Reis je podsjetio da je Islamska zajednica od samog početka pandemije poštovala proporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori. Reis je istakao da se muslimani u Crnoj Gori strogo pridržavali uputa zvanilnih institucija.

“Islamska zajednica je čak i pohvaljena od najviših državnih funkcionera kako dosljedno poštuje sve preporuke. Slijedeći sa jedne strane naše šerijatske izvore Kuran i sunnet i sa druge strane struku i nauku mi smo se odlučili da obustavimo zajedničke namaze u džamijama. One nisu u potpunosti zatvorene jer vjerski službenici idu u džamije i oglašavaju namaze ali, nažalost, nismo u mogućnosti da se molimo zajedno“, kazao je Fejzić.

Fejzić je naveo da je, usljed spriječenosti imama da direktno komuniciraju sa vjernicima zbog pandemije koronavirusa, Islamska zajednica odlučila da tokom ovog ramazana dodatno koristi medije i društvene mreže. Mešihat Islamske zajednice, kako je kazao, već sarađuje sa pojedinim lokalnim medijima u Crnoj Gori.

“U vanrednoj situaciji iskoristili smo blagodat medija i društevnih mreža da komuniciramo sa vjernicima. Imamo niz lokalnih radio i televizijskih stanica sa kojima smo uspostavili komunikaciju. Na televizijama Rožaje i Teuta imamo svakodnevna predavanja, učenje mukabele a petkom predavanje u vrijeme džuma namaza. S obzirom da su te televizijske stanice na kablovskim mrežama, svi naši građani u Crnoj Gori i šire imaju mogućnost da prate vjerski program“, kazao je Fejzić.

On je pojasnio da Islamska zajednica vjerski program emituje i putem radija “Fatih“ i “Petnjica“ kao preko online stranica Islamske zajednice i medrese “Mehmed Fatih“.

“Tu redovno objavljujemo vazove, kao i posebna predavanja hafiza Sulejmana Bugarija i ostalih profesora medrese. Pokrenuli smo i tzv. ramazanski mail gdje vjernici mogu da pitaju sve što ih interesuje o ramazanu. Na taj način smo se organizovali koliko je to bilo moguće u ovakvim situacijama. Mislim da je to dobro“, smatra Fejzić.

Fejzić je istakao i da su vjernici lakše prihvatili ramazanski život u novim uslovima s obzirom da vanredna situacija zbog epidemije traje preko mjesec dana. On je istakao da se u Crnoj Gori pandemija drži pod kontrolom.

“Svakako da je ljudima žao što na ovakav način moraju provesti ramazan, jer to je mjesec druženja, zajedničkih molitvi i iftara. Ipak, shvatili su i prihvatili trenutno stanje i naše preporuke. Biće prilike za zajedničke molitve kad ovo prođe, a ja uvjek kažem-prvo prevencija pa dova“, kazao je Fejzić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button