Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Muftija Bekrić: Četnička ideologija u terorističkom napadu zabrinula je Bošnjake

Muftija Bekrić: Četnička ideologija u terorističkom napadu zabrinula je Bošnjake

Muftija Bekrić, koji je na čelu Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji, a čije djelovanje pokriva i Bošnjake Novog Zelanda, u razgovoru s novinarom AA prokomentarisao je jučerašnji teroristički napad na džamije u Christchurchu, ali i na to koliko je ovaj napad izazvao zabrinutost i kod samih Bošnjaka u tom dijelu svijeta
Razgovarao: Kemal Zorlak

Elementi četničke, fašističke ideologije kod teroriste koji je jučer izvršio napad na dvije džamije na Novom Zelandu i ubio najmanje 49 osoba, posebno su zabrinuli nas Bošnjake. Upravo to želimo kazati organima na svim nivoima, da smo mi na jednom puno većem planu iskusili stvari koje su se desile u Christchurcu, da smo mi to iskusili u našoj Srebrenici, u našem Prijedoru, Sarajevu, Gradačcu, Mostaru, poručio je muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji Jasmin ef. Bekrić, javlja Anadolu Agency (AA).

Muftija Bekrić, koji je na čelu Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji, a čije djelovanje pokriva i Bošnjake Novog Zelanda, u razgovoru s novinarom AA prokomentarisao je jučerašnji teroristički napad na džamije u Christchurchu, ali i na to koliko je ovaj napad izazvao zabrinutost i kod samih Bošnjaka u tom dijelu svijeta.

Bekrić je izrazio svoju duboku sućut svim poginulim vjernicima, šehidima, u jučerašnjem terorističkom napadu na Novom Zelandu. Podsjetio je i na riječi novozelandske premijerke Jacinde Ardern, da je ovo najmračniji dan u povijesti ove miroljubive zemlje.

“Svi smo šokirani i u Australiji, jer, na neki način Australija i Novi Zeland, ne samo da su zemlje najbliže jedna drugoj, one imaju jednu jaču vezu, a to je jučer rekao i australijski premijer (op.a. Scott Morisson), ne samo da smo susjedi i komšije, mi smo porodica. Bošnjaci, muslimani, su jako zabrinuti i šokirani terorističkim napadom koji je se jučer desio na tlu Novog Zelanda. Ja kao muftija IZ Bošnjaka u Australiji, a moja pozicija pokriva i Bošnjake u Novom Zelandu, želim da uvjerim da ćemo raditi sa svim organima, na svim nivoima vlasti da se bošnjačkim muslimanima u Australiji, muslimanima na Novom Zelandu, osiguraju normalni uvjeti za život”, poručio je Bekrić.

Naglasio je kako se pridružuju osudi tog terorističkog akta, te kako se nada da će organi Novog Zelanda u skladu sa zakonom na najoštriji mogući način kazniti počinioce ovog, kako je rekao, neviđenog i nečuvenog zločina.

Ističe kako ima veliki broj prijatelja na području Novog Zelanda, u kontaktu je s njima i svi su veoma zabrinuti, te dodaje: “Vjerujemo i u organe Australije, i u sigurnosne službe Novog Zelanda, da ćemo kao i svi ostali građani biti zaštićeni. U ovoj sitauciji ja pozivam sve naše Bošnjake da ostanu hladne glave.”

Na pitanje da li je Bošnjake dodatno zabrinula činjenica što su kod teroriste tokom napada na džamiju bili istaknuti elementi četničke ideologije, Bekrić je ističe kako je to svakako izazvalo dodatnu zabrinutost. Posebno zbog činjenice da je počinilac masovnog zločina prilikom prilaska džamiji u autu slušao pjesme koje Bošnjake itekako asociraju na ono što im se desilo od 1992. do 1995., na genocid u Bosni i Hercegovini.

“To je potreslo nas Bošnjake jer nas je podsjetilo na godine agresije na naš narod, na našu domovinu BiH. Ta četnička ideologija, ta fašistička idelogija nas je podsjetila na našu sudbinu. To upravo i želimo kazati organima na svim nivoima, da smo mi iskusili na jednom puno većem planu stvari koje su se desile u Christchurcu, da smo mi to iskusili u našoj Srebrenici, u našem Prijedoru, Sarajevu, Gradačcu, Mostaru. Mi smo to iskusili u svim našim gradovima, na svakom pedlju naše domovine BiH i zbog toga smo dodatno zabrinuti”, zaključio je Bekrić.

U terorističkom napadu u gradu Christchurchu, na dvije džamije u vrijeme džuma-namaza, ubijeno je najmanje 49 osoba, više od 20 povrijeđeno. Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australijanac.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top