Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Molitve prisutnih srca

Molitve prisutnih srca

„Sa namjerom da učimo, a ne da zadivimo, otkrivat’ ćemo tajne ostavljene nam u amanet ton po ton, interval po interval, riječ po riječ u molitvi prisutnih srca…”
Mustafa Širbić
Poetsko-muzički performans koji osvaja duše

U petak, 7.decembra 2018. godine u prepunoj velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu održan je poetsko-muzički performans pod nazivom „Molitve prisutnih srca”, kojeg je vodio pjesnik i publicista Mustafa Širbić. „Molitve prisutnih srca” predstavlja kombinaciju recitala, instrumentalne muzike i vokalnih izvedbi, a učesnici ovog impresivnog programa su, pored Mustafe Širbića, bili profesorica Marina Tomić, gitarista Tarik Kamarić, Enes Ukić, a iznenađenje večeri je bio Nihad Hrustanbegović, bosanskohercegovački kompozitor filmske muzike i maestro na koncertnoj harmonici. Ovaj performans je okupio ljubitelje pisane riječi, objedinio ih u najljepšem ozračju, te je zasađeno sjeme umjetnosti i duhovnosti iz kojih će izrasti snažne i lijepe biljke, a bića cvjetati.

Poezija je neprekidni zov u visinu, stanje duha, punina. Poezija je smisao, ljepota, istina, sve u jednom. Koliko pjesnik piše poeziju, toliko i poezija piše njega, a poezija recitovana u okviru ovog programa je dokaz da skladno napisana pjesma u čovjeku može probuditi val najljepših emocija, potaknuti na razmišljanje, jer poezija je filozofija književnosti. Uz najljepše note gitare i violine, poezija je pronalazila put do duša prisutnih. Prisutne su izvedbama kompozicija svojim milozvučnim glasovima počastili Marina Tomić i Enes Ukić, koji je ovom prilikom prvi put izveo novu pjesmu. Kako je ovaj program obilovao najljepšim, tako je upravo performans „Molitve prisutnih srca“ odabran kao prilika za svjetsku premijeru nove kompozicije jednog od najboljih harmonikaša, Nihada Hrustanbegovića. On je izveo novu skladbu inspirisanu pogledom s Bijele tabije, a na opšte oduševljenje prisutnih.

Za prisutne vrijeme kao da je stalo, te su na krilima ugodnih nota i najljepših riječi odneseni u magični svijet umjetnosti, smiraja i harmonije, te su riječi ugrijala srca u ovom decembarskom danu. Dva sata programa bilo je radost za nutrine prisutnih, a performans je završen zahvalom Uzvišenom i nadom u ponovno i skoro okupljanje jednakim povodom.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com