Vijesti iz svijeta

Molitva u Al-Aksi za žrtve zemljotresa u Turkiye i Siriji

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.419 osoba je poginulo, a 20.534 su povrijeđene u zemljotresima koji su danas pogodili južne dijelove Turkiye

Palestinci su klanjali dženaza-namaz u odsustvu u džamiji Al-Aksa u Al-Qudsu (Jerusalem) za žrtve razornih zemljotresa u Turkiye i Siriji, javlja Anadolija.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3419 osoba je poginulo, a 20.534 su povrijeđene u zemljotresima koji su danas pogodili južne dijelove Turkiye.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u 13:24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Brojne spasilačke ekipe su i dalje na terenu i nastavljaju s potragom za preživjelima ispod ruševina u više turskih gradova.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzindžanu 1939. godine.

U Turkiye je danas zbog zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

Povezani članci

Back to top button