Sportske novostiU Fokusu

Mirza Delibašić je zaslužan za najveći košarkaški uspijeh seniorske reprezentacije BiH

Osim izuzetnih rezultata postignutih s reprezentacijom bivše Jugoslavije, Mirza Delibašić jednako je bio uspješan i na klubskom planu, gdje je sa sarajevskom Bosnom postao prvak Evrope. Igrao je “Kinđe” veoma uspješno i za slavni Real iz Madrida. Međutim, ono po čemu će posebno ostati upamćen  u historiji bosanskohercegovačke košarke je trenerski angažman u košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Tada, ratne 1993. godine, Mirza Delibašić je kao prvi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj osvojio osmo mjesto, koje je i danas najveći uspjeh košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Bilalović, Mutapčić, Firić, Bećiragić, Avdić, Primorac, Halimić, Selešković, Begović, Masnić predvođeni selektorom Mirzom Delibašićem u debitantskom nastupu naših košarkaša na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta učinili ponosnim sve u Bosni i Hercegovini koja je tada bila zahvaćena ratom.

Zanimljivo je također bilo i to da su upravo reprezentativci Bosne i Hercegovine na jednom od mečeva tokom trajanja Evropskog prvenstva istakli poruku “Stop the war in Bosnia and Herzegovina” pozivajući svijet da reaguje na nepravdu koja se dešavala našoj domovini.

Za Akos.ba priredio: Admir Lisica

Povezani članci

Back to top button