Vijesti iz zemlje

Ministarstvo rada FBiH izdalo preporuke poslodavcima za zaštitu radnika zbog visokih temperatura

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 17 sati

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuke poslodavcima kako bi se spriječile štetne posljedice po zdravlje radnika usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

„Ministarstvo preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 17 sati, te nastavak istih poslije 17 sati. Ukoliko je proces rada kod poslodavca organizovan na način da je nemoguće primijeniti ovu mjeru, preporučuje se da radnici koji obavljaju poslove na otvorenom počnu raditi od šest sati ujutro“, navode iz Ministarstva.

Poslodavcima se preporučuje da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima sa dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

„Ministarstvo preporučuje poslodavcima da prilagode organizaciju radnog vremena tako da se početak radnog vremena uskladi sa trenutnim vremenskim uslovima. Osim toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama“, navodi se u saopštenju.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva poslodavce da se pridržavaju ovih preporuka kako bi zaštitili zdravlje svojih radnika tokom perioda visokih temperatura.

akos.ba

Povezani članci