Vijesti iz svijeta

Milioni dolara za djelovanje antiislamskih grupama u SAD

Prema izvještaju CAIR-a 106 miliona dolara usmjereno je islamofobičnim grupama u SAD

Najveća muslimanska organizacija za građanska prava i zagovaranje u Sjedinjenim Državama objavila je 11.01.2022. izvještaj koji otkriva skoro 106 miliona dolara u fondovima koji su usmjereni islamofobičnim grupama između 2017.-2019. godine.

U izvještaju Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR) “Islamophobia in the Mainstream” navodi se 35 dobrotvornih institucija i fondacija koje su usmjerile 105.865.763 dolara za 26 antimuslimanskih grupa.

Christian Advocates Serving Evangelism Inc., Fidelity Charitable Gift Fund, Schwab Charitable Fund, Marcus Foundation, Adelson Family Foundation i Jewish Communal Fund bili su među šest najvećih finansijera američke mreže islamofobije, piše Daily Sabah.

Islamofobične grupe optužene su za širenje lažnih informacija o muslimanskim zajednicama u SAD-u putem društvenih medija, štampe, javnih nastupa i drugih načina.

„Američki centar za pravo i pravdu (ACLJ) primio je preko 60 miliona dolara od Christian Advocates Serving Evangelism Inc između 2017.-2019.

“Advokatska kancelarija ima historiju podržavanja antimuslimanske politike kao što je Musliman Ban. ACLJ je 2017. godine podnio sudski zahtjev u odbranu muslimanskog Bana”, navodi se u izvještaju.

CAIR-ova nacionalna koordinatorica za istraživanje i zagovaranje Huzaifa Shahbaz rekla je u izjavi da “nije tajna da je mreža islamofobije i dalje hiperaktivna i dobro finansirana.

“Uprkos blagom padu fondacija koje su usmjeravale novac antimuslimanskim grupama, milioni dolara i dalje pritiču organizacijama koje šire dezinformacije i održavaju opasne stereotipe o muslimanima i islamu.”

Shahbaz je također pozvao filantropsku zajednicu da uspostavi jasne politike kako bi spriječila da sredstva idu grupama koje mrze i da implementiraju obrazovne inicijative za osoblje i članove odbora kako bi im pomogli da shvate razmjere antimuslimanske netrpeljivosti.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button