Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > MFS – EMMAUS: Pomoć iz BiH stigla u Burkinu Faso

MFS – EMMAUS: Pomoć iz BiH stigla u Burkinu Faso

Podsjećamo MFS-EMMAUS je 27. oktobra 2016. godine ispratio humanitarni kontejner za pomoć stanovništvu u afričkoj zemlji Burkina Faso a nakon tri mjeseca dobili smo i povratne informacije da je pomoć stigla u prave ruke.

Pomoć se najvećim dijelom sastojala od 1000 paketića za djecu koje su pakovala i pripremala djeca sa područja općine Srebrenik u organizaciji MIZ Srebrenik, školskog pribora i ruksaka, prehrambenih i higijenskih paketa, sanitarija i pločica za opremanje učionica, građevinskog materijala i poljoprivrednog alata. Jedan dio pomoći sastoji se i od odjeće i obuće koju su donirali građani u humanitarnim kontejnerima postavljenim u Tuzli, Srebreniku i Gračanici te dio odjeće koja je donacija od domaćeg tržnog lanca d.o.o. Bingo.

Prikupljena su i novčana sredstava za stipendiranje 608 djece za školsku 2016/2017. godinu u selima Guessna i Tangesine.

Ova humanitarna akcija realizuje se već treću godinu a pokrenuta je 2014. pod nazivom „Testiraj svoju humanost – pomozi mi da i ja završim školu“. Inicijator je bila mreža partnerskih organizacija  BBF (Bosna- Burkina Faso – Francuska). Zahvaljujući ovoj saradnji troje naših uposlenika je posjetilo ovu zemlju koja slovi za jednu od najsiromašnijih na svijetu i imali su priliku uvjeriti se u katastrofalne uslove življenja tamošnjeg stanovništva nakon čega se javila velika želja ali i osjećaj moralne obaveze da im se pomogne.

U 2014. godini stipendirano je 209 djece, 2015. broj djece se povećao na 547 i poslat je humanitarni kontejner a prošle godine zajedničkim zalaganjem uz kontejner uspjeli smo prikupiti novčana sredstava koja su dovoljna za stipendiranje 608 djece što će uveliko olakšati tešku svakodnevnicu roditelja i djece za čije školovanje je potrebno samo 15 eura godišnje.

Iskreno se zahvaljujemo MIZ Srebrenik, grupi studenata sa Univerziteta u Sarajevu koji su također učesvovali u prikupljanju novca za stipendije, građanima i svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovoj akciji. Ovim putem najavljujemo da nam je plan istu akciju realizovati i u 2017. godini, te se nadamo da ćemo obezbijediti sredstva za daljnje školovanje još većeg broja ove dječice kojima je obrazovanje jedina nada za bolju budućnost, navode iz MFS – EMMAUS-a.

Dobro se boljim vraća!

http://www.mfs-emmaus.ba; Facebook: MFS-EMMAUS

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top