Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme >  Merjem – žena darovana blagošću i samilošću

 Merjem – žena darovana blagošću i samilošću

ova sura nosi poruku o emanetu vjere koji se prenosi na buduće generacije, a to je najveće i najvrijednije nasljedstvo, najljepši emanet koji dijete može dobiti od svojih roditelja.

Sura Merjem, nazvana po ženi, i upravo ova Kur'anska sura nosi poruku o tome kako je žena darovana blagošću i samilošću, te roditelje podstiče na preispitivanje, na odluku da s većom pažnjom i odgovornošću prilaze odgajanju svoje djece.

Sura Merjem ukazuje na značaj uloge majke, jer kada se odgoji jedan dječak, nije odgojen samo jedan čovjek nego li cijeli ummet. Također, ova sura nosi poruku o emanetu vjere koji se prenosi na buduće generacije, a to je najveće i najvrijednije nasljedstvo, najljepši emanet koji dijete može dobiti od svojih roditelja. Kazivanje o h. Merjem se nalazi u dvije sure, Alu Imran i u suri Merjem, koja po njoj nosi ime.

U ovoj Kur'anskoj suri se govori o primjerima roditelja, kazuje se o Merjeminom sinu Isau, i o odgoju koji vodi ka spoznaju Uzvišenog. Merjem je divn primjer odnosa majke i djeteta, majke koja je požrtvovana, a djeteta koje je od majke usvojilo vrijednosti vjere, prateći ih tokom cijelog žiota.

Sura Merjem dakle ukazuje i na odnos djece prema roditeljima, ukazuje na značaj dobročinstva. Među najljepšim osobinama Allahovih poslanika jeste i  dobročistvo prema roditeljima. U 12. ajetu sure Merjem se kaže: „O Jahja, prihvati knjigu odlučno! – a dadosmo mu mudrost još dok je dječak bio, i nježnost i čednost, i čestit je bio, i roditeljima svojima bio je dobar, i nije bio drzak i nepristojan. I Poslanik, a.s., je ukazivao na značaj odnosa prema roditeljima: „Daleko bio (od Allahove milosti), daleko bio, daleko bio svako onaj ko dočeka starost svojih roditelja, ili jednog od njih,  a (zbog njih) ne uđe u Džennet.“

U suri Merjem se kaže: „Mi smo Kur'an učinili lahkim, na tvome jeziku, da bi njime one koji se Allaha boje i grijeha klone obradvao, a inadžije nepopopustljive opomenuo.“

U mubarek danima mjeseca Ramazana družimo se s Kur'anom, s potpunom predanošću učimo svaki harf, čitajmo prevod i razmišljajmo o porukama koje se u Kur'anu nalaze, dolazimo do novih spoznaja. Neka Kur'an bude proljećem naših srca i svjetlost naših puteva koji vode ka Njegovom zadovoljstvu.

Rabija Arifović

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top