Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Mensur-ef. Pašalić: Imami bi konačno trebali dobiti satisfakciju od države

Mensur-ef. Pašalić: Imami bi konačno trebali dobiti satisfakciju od države

–  kaže u razgovoru za naš list predsjednik Ilmijje Mensur-ef. Pašalić s kojim smo razgovarali u Fojnici a povodom 28. septembra, kada  Udruženje Ilmijje IZ u BiH obilježava svoju 101. godišnjicu

Razgovarao: Mirnes Kovač

PREPOROD: Poštovani Mensur –ef., pred nama je još jedna godišnjica Ilmijje. Šta Udruženje namjerava raditi u narednoj godini?

Pašalić: Mi, ako Bog da, 26. septembra, obilježavamo 101. godišnjicu na način da ćemo održati svečanu sjednicu Glavnog odbora. Poslije toga imamo hatmensku dovu našim imamima šehidima. Hatmu su proučili imami iz Gornjeg Vakufa, a nakon toga imaćemo akademiju gdje će biti posebno promoviran kapitalni projekat Udruženja ilmijje "Monografija Islamske zajednice BiH". U prethodne dvije i pol godine naša želja je bila da radimo na reafirmaciji uloge imama u razvoju Islamske zajednice i u odbrani države Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu smo najavili snimanje dokumentarnog serijala, filmova koji će pokazati tu našu ulogu. Snimili do sada film "Glas imama: 11.09. 1993", prošle godine film "Imami šehidi" i ako Bog da, evo sada završavamo film "Imami logoraši". Ovom prilikom se zahvaljujem autorima Muhamedu Haliloviću i Nedimu Hrbatu koji korektno rade ove projekte. Naredne godine, ako Bog da, planiramo završiti sa četvrtim dokumentarnim filmom, vrlo specifičnim "Imami u odbrani države Bosne i Hercegovine" i nadamo se da ćemo time otvoriti jedan proces u prezentiranju uloge imama u našem društvu. Drugi segment našeg rada je borba za naša staleška prava.

 

Za rješenje statusa imama nema snažnih političkih faktora

PREPOROD: Jedno od gorućih pitanja je nerješen status penzijsko-zdravstvenog osiguranja naših imama za koje država već godinama najavljuje rješenje? Dokle se u tom pogledu došlo i kada se može očekivati njihovo konačno dostojanstveno zbrinjavanje?

Pašalić: U našoj platformi za rad jedna od osnova je bila da pokušamo najzad taj koncept realizirati na način da to bude u duhu sa Članom 13. stav 4. Zakona o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica. Mi dobro znamo da je, nažalost, ove dvije i pol godine naša politička scena poprilično bila turbulenta i, objektivno, da nemamo neke snažne političke faktore koji su spremni da taj proces dovedu do kraja. U kontekstu naših htjenja, želja a i opravdanih očekivanja od strane Rijaseta, želim kazati da je pri kraju završetak nacrta Ugovora sa državom i mislim da je to preduvjet da bi se serioznije pristupilo ovom rješavanju. Mislim da je jedan od puteva koji njemu vode ova posljednja odluka na Rijasetu po kojoj će se posebno subvencionirati penziono i zdravstveno osiguranje imama u manjem entitetu. Posebno u suradnji sa Međureligijskim vijećem gdje su i ostale vjerske zajednice iskazale zainteresiranost, onda bismo mogli da dođemo do rješenja. Po svoj prilici to još nije na vidjelu, ali smatram da ćemo sa ovim etapnim dijelovima, ovim Ugovorom s državom, te rješavanjem već sada penzionog i zdravstvenog u RS-u, pomalo otvoriti taj put što je naša gotovo idealistička želja da plaće imama budu iz trezora Rijaseta i da jedinstvenom članarinom imamo identične normative kada su u pitanju imamske prinadležnosti. Prije nekih desetak dana sa hadži Reis efendijom sam imao jedan dogovor da se intenziviraju aktivnosti na ovom polju.

 

PREPOROD: Udruženje je, kazali ste, izdalo kapitalni projekat, Monografiju IZ. Najavljena je i njena promocija, o kakvom se djelu radi?

Pašalić: Želim ovdje iskazati poštovanje prema Muharem ef. Hasanbegoviću, ranijem predsjedniku Udruženja, jer smo prije 6 godina, pokrenuli izradu ove Monografije i eto, zahvaljujem Bogu, da smo u prilici da je ona ugledala svjetlo dana. Intencija je bila da praktički na 860 stranica predstavimo naše džemate, džamije, arhitektonsku vrijednost onog što mi imamo unutar Islamske zajednice i naravno da se vratimo prošlosti i napravimo pregled svih naših imama koji su obavljali misiju imama u svojim džematima. Šteta što ovakvu Monografiju nismo mogli uraditi 1990-tih godine, prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, jer bi ona bila znatno bogatija. Ali, smatram da je i sada ovo jedan kapitalan projekat da pokažemo i sebi, a i drugima ono što baštinimo i ono što želimo ostaviti u emanet onima, ako Bog da, iza nas, sa aspekta čuvanja dini-islama na ovim prostorima, ali i razvoja naše Islamske zajednice.

 

Vjerni mihrabu, mektebu i minberu

PREPOROD: U sklopu vaših aktivnosti nedavno su održani i sportski susreti u saradnji sa Rijasetom?

Pašalić: Ove godine su susreti održani u Ulcinju i na njima je učestovalo preko 240 imama. Susreti su imali internacionalni karakter sa imamima iz Crne Gore, Sandžaka, Kosova, dakle jedan širi krug naših kolega. Ja se ovom prilikom zahvaljujem Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifet-ef. Fejziću koji nas je sa svojim suradnicima doista vrlo lijepo primio, također zahvaljuem se i turskoj razvojnoj agenciji TIKA koja je finansirala kompletne troškove boravka imama u Ulcinju ta četiri dana. Ono što impresionira sve koji su bili prisutni jeste taj naš sportski angažman koji započinje Kur'anom a završava sa tekbirima i bratskim stiskom ruke. Cilj sportskih susreta jeste da mimo našeg oficijelnog dijela komunikacije kroz džemate i Rijaset pokažemo afinitet tih naših mladih imama i na ovom sportskom planu i vjerujte da je bilo lijepo osjetiti taj sportski duh među našim kolegama koje mi obično znamo kao vrlo ozbiljne ljude zato što ih take promatramo u mihrabu i minberu.

 

PREPOROD: Imali ste nekoliko posjeta bošnjačkoj dijaspori, kakve su aktivnosti na organiziranju ovog Udruženja izvan domovine?

Pašalić: Uspjeli smo u koordinaciji sa muftijom za Njemačku Pašom ef. Fetićem da formiramo Udruženje ilmijje za Njemačku koje već funkcionira i sa kojim mi imamo vrlo korektnu saradnju. Nedavno smo posjetili naše imame u Švedskoj i Danskoj koji također, po informaciji koju sam jutros primio od Idriz-ef. Karamana, imaju želju da budu dio ove velike imamske porodice. Pred sami ovaj susret i razgovarao sam i sa Aziz ef. Šabićem koji je u Finskoj, također smo dobili od njega zahtjev da napravimo jednu širu koordinaciju gdje bi naši imami Skandinavije imali posebnu ekspozituru koja bi djelovala u okviru Ilmijje IZ. Ovo je za mene jedan pozitivan signal jer sada po prvi put osjećamo bez ikakvih pritisaka iz baze da oni žele biti dijelom naše imamske porodice.

 

PREPOROD: Od svog početka radnog vijeka vi ste imam, a dugi niz godina ste glavni imam u Fojnici. Kako danas vidite ulogu imama  posebice u ovim vremenima kada društvo kao da ignoriše njihov doprinos?

Pašalić:Mi smo živjeli u komunističkom vremenu u kojem su nas vjera i entuzijazam motivirali da predano i odano radimo za dini islam. Taj rad uopće nije bio valoriziran dunjalučkim efektima i to govorim iz svog osobnog iskustva. Devedesete godine su zorno pokazale da imami mogu vrlo uspješno djelovati i izvan, uslovno kazano, uskih džamijskih okvira: da mogu biti i organizatori odbrane i načelnici općina i komandanti brigada i humanitarni radnici. Dakle, to je širok spektar poslova gdje smo se pokazali na jedan vrlo kvalitetan i afirmativan način. Mi ćemo ostati vjerni i odani našem mihrabu i mektepskoj katedri i minberu i to nećemo iznevjeriti. Ali, vidite i dalje radimo neke veoma značajne društvene projekte zbog čega i trebamo biti valorizirani kroz ovaj zakon. Sada smo ponovo  pred izazovima našeg društva da se dodatno angažiramo, evo kada je u pitanju popis. Znamo da je Islamska zajednica u cijelini zauzela veoma dobar pristup i značajno se angažirala da se popis, ako Bog da, uspješno sprovede.

 

Nova generacija imama

PREPOROD: Šta je danas jednom imamu navjeći izazov? Ima li dovoljno razumijevanja od strane Islamske zajednice i podrške od društvene zajednice u kojoj djeluje?

Pašalić: Mislim da bi bilo lijepo da dobijemo neku satisfakciju od strane naše zajednice ili o države. Ali, očito, da to u našim životima nije primarno. Za mene osobno to nije primat, ali bilo bi mi drago da imamo adekvatno razumijevanje koje bi dovelo do toga da se ono što do sada mi imamo kao neriješena pitanja da se to sistemski i normativno riješi i u okviru Islamske zajednice i u okviru naše države. Jer, kao što to u jednom svom referatu iznio "Imam danas treba da bude poput supermena" da predvodi džemat pet puta dnevno, da bude hatib i drži hutbe sve zahtjevnijem džemat, zatim, mi smo i gassali, pa smo uz to i prodavači časopisa i knjiga, ali smo vrlo često i rame za plakanje. Praktički smo nekada i kao neki neuropsihijatri, psiholozi koji trebaju primiti sve informacije o teškom stanju džematlija. To trebamo apsorbirati, naći neko rješenje, a da ono osobno ne uzdrma naš porodični milje. Očito da je to naša misija. Ali, vrlo sretan sam kada prohodam Bosnom i vidim jednu novu generaciju naših mladih imama koji su jako obrazovani, govore strane jezike, predano rade svoj dio posla, a koji također jako dobro koriste ove neove mehanizme društva i sredstva komunikacije. Kada se radi o našim kolegama koji rade u manjem entitetu, tu se moramo još više angažirati. A i država tu ima posebnu obavezu da pomogne.

 

PREPOROD: Vi ste svake godine dodjeljujete prizanja i nagrade svojim članovima a neke imame šaljete na hadž. Možete li nam kazati više o tim aktivnostima Udruženja?

Pašalić: Jako mi je drago da smo kao Ilmijja potpisali ugovor s Reumalom gdje svi naši članovi imaju popust za liječenje i ove godine je preko 30 imama sa svojim porodicama iskoristio ovu podobnost. Također smo sa Human Appeal International iz Emirata potpisali jedan ugovor za kreditno subvencioniranje imama za dodatne djelatnosti kao što je nabavka plastenika, stočarstvo i pčelarstvo u ruralnim dijelovima i sl. Ne želimo ovim samo njima pomoći već želimo da oni svojim primjerom podstaknu svoje džematlije da se i oni dodatno angažiraju na takvim projektima. Također, svake godine pokušavamo određene imame, koji su možda živjeli sa nekim  skromnijim primanjima pa nisu uspjeli obaviti hadž u vlastitoj režiji, da ih mi pošaljemo na hadž. Ove godine zahvaljujući gosp. Nuru iz Fonda za povratak i ljudima iz Human Appeala šaljemo četvoricu imama na hadž. Također nastojimo da taj izbor bude iz različitih dijelova BiH, tj. da iz svakog muftiluka ili regionalnog odbora budu zastupljeni. Ove godine šaljemo imame iz Konjica, Bugojna, Tuzle i Sanskog Mosta.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top