Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Meho Selman prvi Bošnjak u parlamentu Južne Danske za Akos.ba: Domovina je velika ljubav

Meho Selman prvi Bošnjak u parlamentu Južne Danske za Akos.ba: Domovina je velika ljubav

U skolopu kampanje  portala Akos.ba pod nazivom “Bosna i Hercegovina – moja domovina” sa ciljem promocije predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine donosimo vam niz kratkih razgovora sa našim istaknutim intelektualcima. U nastavku pročitajte poruku Mehe Selmana, prvog Bošnjaka u parlamentu Južne Danske .

Razgovarao: Admir Lisica

Akos.ba: U svojoj tisućljetnoj historiji Bosna i Hercegovina je prošla kroz mnogo toga. Međutim, uprkos svim nedaćama koje su joj stajale na putu naša domovina Bosna i Hercegovina je opstala prkoseći teškim vremenima. Šta za Vas predstavlja riječ domovina?

Meho Selman: Prva asocijacija na riječ domovina jeste ponositost, a onda ljubav. Ponositost zbog toga što nam domovina osigurava naš identitet – sa jezikom, kulturom, tradicijom, običajima, historijom, zbog pripadnosti jednom određenom podneblju. Bez domovine je uistinu teško dobiti uvažavanje i respekt. A upravo zbog postojanja identiteta sa svim pomenutim elementima – riječ domovina jeste i osjećaj velike ljubavi – bez obzira na geografsku udaljenost. Možda velika fizička udaljenost jeste razlog da je ta ljubav još izraženija.

Akos.ba: Vaša poruka čitaocima portala Akos.ba povodom nastupajućeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine?

Meho Selman: Pored uobičajenih čestitki svim našim sunarodnjacima u našoj domovini za jedan uistinu veliki praznik – ovdje sa ovoga mjesta iz “daleke” dijaspore poruka našim zemljacima u domovini Bosni Hercegovini jeste da se ne ljute na svoju domovinu i da čuvaju svoju domovinu. Neka ne zamjeraju domovini, ako neko na nedostojan način predstavlja svoju domovinu. Posebno u teškim vremenima trebamo da pazimo svoju domovinu, da je ne guramo od sebe – kao što nikada ne bi od sebe odgurnuli ni svoju majku. Domovina je uistinu naša majka, koje se nikada ne možemo odreći i na koju se nikada ne možemo naljutiti.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top