Dijaspora

Medžlis Bayern: Formirano tijelo za registraciju birača na izborima iz dijaspore

Večeras je u prostorijama džemata Ikre u Minhenu, a pod pokroviteljstvom glavnog imama Medžlisa Bayern, formirano tijelo koje će se baviti podsticajem i tehničkim pomaganjem Bošnjaka kako bi uzeli učešće na parlametranim izborima u domovini Bosni i Hercegovini, kao i drugim zemljama iz kojih dolaze.

Izet-ef. Bibić, glavni imam Medžlisa Bayern, naglasio je da je cilj ovog tijela da motiviše, organizira i tehnički olakša Bošnjacima u Bayernu realizaciju njihovog osnovnog prava.

– Želimo da im bude ispunjeno pravo a to je da po svojoj volji, znanju i savjesti biraju svoje političke predstavnike na svim nivoima vlasti. Veliki broj naših ljudi koji žive u Bavarskoj zbog neupućenosti i slabog protoka informacija ne ostvaruje svoje elementarno pravo da glasa, i zato smo odlučili da pomognemo našim ljudima koji žive u ovom dijelu Njemačke – rekao je Bibić za Preporod.info.

Tijelo će sačinjavati predstavnici svih džemata i probošnjačkih udruženja koja djelu na prostoru Bavarske.

– Medžlis, kao i ovo tijelo, neće se baviti dnevnom politikom niti će na bilo koji način sugerirati ljudima kome će dati svoj glas, to nije naš zadatak, naš zadatak je da pozovemo, motivišemo i tehnički olakšamo našim ljudima učešće u ostvarenju i realizaciji njihovih prava – poručili su iz Medžlisa Bayern.

Za koordinatora ovog tijela u ime Medžlisa Bayern imenovan je Sanel Hotlovac, koji će kroz tim aktivista iz svih džemata i udruženja raditi na realizaciji zadatih ciljeva.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button