Obavijesti

Međunarodno takmičenje učača Kur’ana u Zagrebu

Takmičenje će se održati u 4 kategorije

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlis islamske zajednice Zagreb, u suradnji sa Svjetskom organizacijom za hifz iz Džedde (Saudijska Arabija), Ministarstvom vakufa države Katar i Veleposlanstvom Kraljevine Saudijske Arabije u Sarajevu, pod generalnim pokroviteljstvom Grada Zagreba, a po prvi put i pod pokroviteljstvom Minstarstva kulture Republike Hrvatske, organiziraju 23. Međunarodno takmičenje učača Kur’ana.
Takmičenje će se održati u petak i subotu, 30. rujna i 1. listopada 2016. godine u Islamskom centru u Zagrebu, Prilaz Safvet-bega Bašagića 1 (bivša Gavellina 40).

Svečano otvorenje 23. Međunarodnog takmičenja učača Kur’ana, održat će se u četvrtak, 29. rujna 2016. godine, s početkom u 18,00 sati, u Kongresnoj dvorani „h. Salim Šabić“ u sklopu islamskog centra Zagreb. Svečanosti će prisustvovati i obratiti se gradonačelnik Grada Zagreba mr. Milan Bandić i ministar kulture Republike Hrvatske dr.sc. Zlatko Hasanbegović.

Ove godine već tradicionalno natjecanje se održava povodom dvije godišnjice, 29. godišnjice svečanog otvorenja Islamskog centra u Zagrebu i 100 godina službenog priznanja Islama u Hrvatskoj.

Takmičenje će se održati u 4 kategorije i to:

u hifzu (učenju napamet) cijelog Kur’ana,
u hifzu 15 džuzeva,
u hifzu 5 džuzeva (samo za početnike u hifzu),
u tilawetu – melodičnom učenju Kur’ana (do 30 godina starosti).
Sudjelovat će više od 60 natjecatelja iz 46 zemalja svijeta!

Takmičenje završava proglašenjem najboljih takmičara, dodjelom nagrada i priznanja te svečanom ceremonijom, u subotu, 1. listopada 2016.g., nakon večernje molitve, akšam-namaza, oko 19,00 sati. Tim će se obilježiti i ulazak u novu 1438. godinu, po islamskom, hidžretskom kalendaru.

preporod.com

Povezani članci

Back to top button