Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Međunarodni dan djece oboljele od raka

Međunarodni dan djece oboljele od raka

Međunarodni dan djece oboljele od raka obilježava se svake godine 15. februara s ciljem podizanja svijesti i izražavanja podrške djeci i adolescentima oboljelim I izliječenim od raka te njihovim porodicama.

Svake godine oko 300.000 djece dijagnosticira rak – bolest koja pogađa mnogobrojne obitelji i zajednice u svim regijama svijeta. Uz odgovarajuće prihode I pomoć države više od 80% djece s rakom može preživjeti, živjeti punim i zdravim životom. Međutim, mnoga oboljela djeca žive u nerazvijenim I siromašnim zemljama gdje je  nemoguće prikupiti potrebna sredstva za liječenje. Kao rezultat toga, više od 90% smrtnosti od raka u djetinjstvu javlja se u uvjetima siromaštva I nemogućnosti liječenja iz ekonomskih razloga.

 Činjenice o oboljenju od raka kod djece

 Rak je vodeći uzrok smrti djece i adolescenata diljem svijeta, a oko 300.000 djece u dobi do 19 godina svake godine dijagnosticira rak.

  • Najčešće kategorije raka u djetinjstvu uključuju leukemije, karcinom mozga, limfome i solidne tumore, kao što su neuroblastom i Wilmsov tumor.
  • U zemljama s visokim prihodom izliječeno je više od 80% djece s rakom, ali u mnogim zemljama s niskim i srednjim prihodom (LMIC) izliječi se samo oko 20 %.
  • Rak u djetinjstvu se općenito ne može spriječiti ili pregledati.
  • Sprečavanje kobnih posljedica za djecu s rakom zahtijeva ranu i tačnu dijagnozu nakon koje slijedi učinkovito liječenje.
  • Većina oboljenja od raka u djetinjstvu može se izliječiti generičkim lijekovima i drugim oblicima liječenja, uključujući hirurgiju i radioterapiju.
  • Smrtonost od raka u djetinjstvu u LMIC-u rezultat su nedostatka dijagnoze, pogrešne dijagnoze ili zakašnjele dijagnoze, odustajanja od liječenja I smrti od toksičnosti.

(Podaci preuzeti od Svjetske zdravstvene organizacije)

 Rak u djetinjstvu uglavnom nema poznati uzrok

Za razliku od raka kod odraslih, pojava raka u djetinjstvu uglavnom nema poznati uzrok. Mnoge studije su nastojale identificirati uzroke raka u djetinjstvu, ali je vrlo malo slučajeva raka kod djece uzrokovano faktorima iz okoline ili načina života. Trenutni podaci pokazuju da oko 10% oboljenja od raka kod djece ima veze sa genetskim faktorima. Potrebna su, dakle,  stalna istraživanja kako bi se identificirali faktori koji utječu na razvoj  ovog opakog oboljenja.

Budući da općenito nije moguće spriječiti rak kod djece, najučinkovitija strategija za smanjenje pojave raka kod djece je usredotočiti se na brzu, ispravnu dijagnozu nakon koje slijedi učinkovita terapija.

Najavljen projekat izgradnje Roditeljske kuće

U Bosni i Hercegovini godišnje od karcinoma oboli oko stotinu djece. Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka 15. februara bit će obilježen nizom događaja u gradovima širom BiH, prvenstveno kao podsticaj i ohrabrenje djeci i njihovim roditeljima da je karcinom bolest koja se danas, u najvećem broju slučajeva, može uspješno liječiti i izliječiti.

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ zajedno sa Klinikom za dječije bolesti UKC Tuzla organizuje press konferenciju u povodu Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka. Ove godine 15. februar obilježavaju pod globalnim sloganima „Nema više gubitaka“ i „Nema više boli“ po preporuci Childhood Cancer International.

Povodom ovog značajnog datuma u biblioteci Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla održat će se press konferencija na kojoj će se najaviti projekat izgradnje Roditeljske kuće, za potrebe djece oboljele od raka sa područja Tuzlanskog kantona.

Za Akos.ba piše: Nejra Avdić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top