Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Međunarodni aerodrom Tuzla: Kamen-temeljac za proširenje putničkog terminala

Međunarodni aerodrom Tuzla: Kamen-temeljac za proširenje putničkog terminala

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, i premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić, danas su na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) položili kamen-temeljac za rekonstrukciju i proširenje putničkog terminala, a planirana vrijednost projekta je 6.110.514 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Broj prevezenih putnika sa MAT-a iz godine u godinu se povećava. U 2015. govorilo se o 256.000 putnika, a prošle godine cifra se povećala na 311.000. U proteklih devet mjeseci prevezeno je 400.000 putnika.

Prema riječima Rifeta Karasalihovića, direktora MAT-a, nakon proširenja kapaciteta u jednom vršnom satu bit će moguće opslužiti dva aviona Air Bus 320, odnosno u odlascima i dolascima oko 800 putnika.

“Želim napomenuti da smo prilikom projektovanja vodili veoma veliku pažnju da ispunimo sve domaće i međunarodne standarde, kako bismo što kvalitetnije mogli opslužiti naše kompanije, buduće i sadašnje, a također da naši putnici budu zadovoljni servisom koji ćemo pružiti na Međunarodnom aerodromu Tuzla”, rekao je Karasalihović.

Gutić je naglasio da je MAT samoodrživ već dvije godine, te da bilježi pozitivan finansijski rezultat.

“Povećao se broj putnika, povećao se broj operacija i sve su to bili razlozi zbog čega se Vlada kantona, u saradnji sa Vladom FBiH i sa MAT-om, odlučila da krene u ovu investiciju”, izjavio je Gutić.

Govoreći o politici transporta i saobraćaja u Federaciji BiH, Novalić je rekao da se ona užurbano mijenja, naročito unutar zračnog prostora. Imajući u vidu da FBiH nema šansu za razvoj plovidbe svojim operaterom, Novalić je istaknuo da se treba okrenuti razvoju aerodroma. Podsjetio je da je usljed velikih teškoća i gubitaka ugašena aviokompanija BH Airlines, te da je ulaganje u tu kompaniju bio put u krivom smjeru.

“Novac koji je služio za razvoj zračne plovidbe je usmjeren prema tri aerodroma. Budući da aerodrom u Sarajevu posluje s veoma dobrim profitom, mada i tamo u narednom periodu investiramo 120.000.000 KM, mi smo federalni novac usmjerili prema Tuzli, Bihaću i Mostaru”, rekao je Novalić.

Osim prevoza putnika, s MAT-a od prošle godine saobraćaju i kargo avioni.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top