Vijesti iz zemlje

“Maturalni dan” okupio učenike generacije i odlične učenike medresa i gimnazija Islamske zajednice

Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovine organizovala je danas u Sarajevu “Maturalni dan” za učenike i učenice generacije i odlične učenike osam medresa i dvije gimnazije Islamske zajednice.

Priznanja učenicima i učenicama generacije uručio je zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Ljevaković.

On je čestitao učenicima na uspjehu, te tokom obraćanja naglasio da su lijep odgoj i obrazovanje, koji su učenici postigli, najljepši ukras ovoga svijeta.

– S tim ukrasom, tim kapitalom, IZ je mnogo bogatija, ali i cijela društvena zajednica.

Dragi roditelji ove odlične djece, hvala vam na ovoj ljepoti, na ovim draguljima koje ste dali IZ i zemlji Bosni; narodu bosanskom.

Dragi profesori i vaspitači, proizveli ste čitavu generaciju izvanrednih ljudi. Učinili ste nešto doista veličanstveno. Odgojiti čovjeka, razviti njegovu svijest i pružiti mu kvalitetno i korisno znanje spada u sam vrh dobročinstva – kazao je Ljevaković.

Enes Ljevaković.JPG -
Enes-ef. Ljevaković

Učenike je podsjetio da je svako znanje koje koristi ljudima i životu na ovom svijetu u biti islamsko znanje, te da ga muslimani trebaju posjedovati.

– Prema tome, šta god da upišete, svojim učenjem i proširivanjem vidika ćete se približavati Bogu, sebe usavršavati i ići prema vrhuncima. Važno je da imate dobar i iskrenu namjeru i da čitavog života budete u funkciji dobra; da ostanete vjerni putu kojim ste do sada išli i da postupate po znanju koje ste stekli, i koje ćete steći –  naglasio je dr. Enes-ef. Ljevaković.

 Prisutnima se obratio direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ, Dževad Hodžić, koji je kazao kako je ovo najradosniji dan, ne samo za maturante i maturantice, njihove porodice, nego i za Islamsku zajednicu i cjelinu, za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu.

– Vaši rezultati zapravo su najznačajnije čime se i mi u Islamskoj zajednici ponosimo. Ova sala je danas prepuna mladosti, pameti, ljepote, svečanosti. Ovo je najbolji osnov, u Islamskoj zajednici, Bošnjacima i Bosni i Hercegovini za našu budućnost – istaknuo je Hodžić.

Poruku učenika generacije je uputio Mustafa Sinanović, učenik generacije Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, naglasivši da su medrese obrazovne ustanove koje “imperativ dobra stavljaju ispred svakog drugog, izvodivši generacije moralnih vertikala, stubova za formiranje zdrave i progresivne zajednice”. 

– Da medresa nije obična škola dokazuje i akcent koji se stavlja na odgojnu notu, to jeste, ustrajavanje na moralnosti, odgovornosti i brizi za druge, često žrtvujući i sebe i svoje lične interese, vjerujući da ko uradi trun dobra, vidjet će ga – naveo je Sinanović.

Kazao je i da su profesori pomogli u afirmaciji afiniteta učenika, te da su im proširili vidike.

– Oči koje smo imali prije četiri godine su iste ali su projektovale nešto sasvim drukčije u odnosu na ono što njima vidimo danas, jer medresa je naša staza uspona od gnijezda do zvijezda, sredstvo pomoću kojeg smo pronašli sebe, izgradili svoj identitet, i što je najbitnije, postali dobri ljudi – poručio je Sinanović.

Programu su prisustvovali direktori medresa i gimnazija, učenici i učenice generacije, odlični učenici i učenice, i njihovi razrednici i odgajatelji.

Ukupan broj učenika koji su uspješno završili ovu školsku godinu u medresama i gimnazijama Islamske zajednice je 3142, od čega je maturanata 713.

Maturalni dan 3.JPG -

Učenici i učenice generacije su:

Mustafa Sinanović i Fatima Huseinspahić (Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu),

Amsal Avdihodžić i Lejla Dorić (Behram-begova medresa u Tuzli),

Ibrahim Adilović i Ajla Turčinović (Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku),

Haris Veladžić i Sumeja Mujakić (Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu),

Naser Šabić i Ajša Herceglija (Medresa „Osman-ef. Redžović“ u Visokom),

Jusuf Mičijević i Sara Sarajlić (Karađoz-begova medresa u Mostaru),

Emir Zukorlić i Dina Izeti (Medresa „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru),

Fatih Žgalj i Amna Fejzić (Prva bošnjačka gimnazija u Sarajevu),

Ajna Korajlić (Islamska gimnazija „Dr. Ahmed Smajlović“ u Zagrebu).

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button