Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Mahatir Mohamad: BiH je epicentar principa jedna regija, jedna ekonomija

Mahatir Mohamad: BiH je epicentar principa jedna regija, jedna ekonomija

– Za svaku zemlju ili regiju, koja želi prosperitet i biti uspješna, potrebna je jedinstvena vizija i zajednička svrha, rekao premijer Malezije

Mahatir Mohamad, premijer Malezije u svom video obraćanju povodom otvaranja jubilarnog desetog izdanja Sarajevo Business Foruma naglasio je da je BiH epicentar principa jedna regija, jedna ekonomija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na početku obraćanja video linkom Mohamad je, kao jedan od osnivača SBF-a, zahvalio Predsjedništvu BiH što su prepoznali važnost tog događaja i pružili mu pokroviteljstvo.

“Za svaku zemlju ili regiju, koja želi prosperitet i biti uspješna, potrebna je jedinstvena vizija i zajednička svrha. Moramo raditi u partnerstvu sa drugima ka zajedničkom cilju. Regionalna uvezanost fizička, ljudska, digitalna, jeste prednost za postizanje regionalne konkuretnosti. Proteklih deset godina SBF je izrastao u živu platformu koja okuplja regiona. BiH je u samom epicentru ovog principa jedna regija, jedna ekonomija. Onda snaži komparativne prednosti jedne regije i jedne ekonomije, sa svojim bogatim prirodnim bogatstvima i značajnom industrijskom zaostavštinom“, naglasio je Mohamad.

Dodao je da kada se pogledaju glavne teme i razgovori na SBF-u proteklih godina onda se vidi značajan potencijal u smislu obuke, obrazovanja i centra izvrsnosti u razvoju novih tehnologija.

“Želio bih sve vas potaknuti, kao i predstavnike Malezije, da iskoristite sve prilike koje pruža ova regija. Želim još jednom čestitati organizatorima, BBI i generalnom direktoru Ameru Bukviću na uspješnom SBF-u. Nadam se da će te nastaviti napredovati u godinama koje dolaze, postavljajući put ka boljoj budućnosti za BiH i sve nas“, zaključio je premijer Malezije.

Potpredsjednik Turske Oktay na SBF-u: Vrijeme je da se u BiH fokus stavi na finansijske i privredne programe
Nemoguće ostvariti blagostanje i mir u ovoj regiji ako nemamo ekonomski razvoj, to je jedan od osnovnih uvjeta. BiH je bogata brojnim resursima i ima vrlo bitnu poziciju u Jugoistočnoj Evropi. Trebamo se potruditi da sve ove potencijale u BiH zajedno iskoristimo na najbolji način, poručio je danas Sarajevu potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay, u obraćanju na otvaranju jubilarnog desetog Sarajevo Bussines Foruma (SBF), javlja Anadolu Agency (AA).

Oktay je u obraćanju rekao kako je ovaj forum prilika da se razmijene iskustva i ideje kada se govori o ekonomiji Jugoistočne Evrope. Ovo jeste prilika da se na ovom forumu okupe mnogi privrednici iz regije, ali u isto vrijeme, da i strani ulagači i investitori stupe u kontakt s njima.

“Mi zaista želimo izraziti veliku zahvalnost i podršku što vlasti u BiH podržavaju ovaj forum. Vjerujemo da će ovaj forum zaista biti šansa da udružimo naše snage i radimo vrlo blisko na razvoju cijele regije. Veoma mi je drago što imamo ovako veliko učešće, ne samo brojnih zvaničnika, u isto vrijeme i velikog broja privrednika iz regije”, rekao je Oktay.

Konstatovao je kako ga čini sretnim što vidi BiH u miru i sigurnosti nakon tragičnih trenutaka koji su se ovdje dogodili. Kako je istakao, došlo je vrijeme da se u ovoj zemlji fokus stavi na finansijske i privredne programe, a to, prema njegovim riječima, ima veliki značaj za cijeli region.

“BiH je bogata brojnim resursima i ima vrlo bitnu poziciju u Jugoistočnoj Evropi. Trebamo se potruditi da sve ove potencijale u BiH zajedno iskoristimo na najbolji način. Ono što danas treba BiH je zajedništvo, jedinstvo i bratstvo, ali i mnogo više investicija. To će omogućiti zaposlenje mladih ljudi, ekonomski razvoj, ali i razvoj u svakom drugom smislu”, kazao je Oktay.

Kako je istakao, “neophodno je da se omogući zaposlenje mladim ljudima u cijeloj regiji, čime će se spriječiti i njihov odljev iz regiona”.

“Nemoguće je ostvariti blagostanje i mir u ovoj regiji ako nemamo ekonomski razvoj, to je jedan od osnovnih uvjeta”, konstatovao je Oktay, dodavši kako će BiH na taj način postati privlačnija i za strane ulagače.

Kazao je kako je jedan od prioriteta Turske “ujediniti sve aktere na ovom području kako bi svi uzeli svoju ulogu u razvoju cijele regije i uspostavljanju dijaloga”.

Podsjetivši kako je vizija ovog foruma “jedna regija, jedna ekonomija”, Oktay je rekao kako, u tom smislu, područje Jugoistočne Evrope treba shvatiti kao zajedničko područje, a u tom kontekstu, projekat autoputa Beograd – Sarajevo je veoma značajan.

“Svakako se nadamo da će ovaj projekat biti jedan od projekata stabilnosti na ovom području”, rekao je Oktay, naglasivši kako još jedan značajan prioritet Turske jesu i trilateralni odnosi na relaciji Turska – BiH – Srbija, odnosno Turska – BiH – Hrvatska.

“Turska posjeduje veliki broj mladih obrazovanih ljudi, ima svoj vrlo discipliniran finascijski sektor, ima vrlo konkurentan privatni sektor i Turska je vrlo bitan faktor u svjetskoj ekonomiji. U tom smislu, ta naša iskustva želimo podijeliti s vama”, kazao je Oktay.

Dodao je kako je Turska jedna od zemalja koja najviše pomaže u svijetu, te kako je posljednjih godina primila više od šest miliona izbjeglica.

Na samom kraju podsjetio je kako je u BiH djeluju brojne turske organizacije i kompanije, istaknuvši djelovanje Ziraat Banke, koja je prve poslovnice u ovoj zemlji otvorila još 1997. godine, a danas ima 30 podružnica. Podsjetio je i na kompaniju Turkish Airlines, koja letovima povezuje regiju s drugim dijelovima svijeta, ali i na Agenciju za saradnju i koordinaciju (TIKA) te Fondaciju Maarif.

“U posljednjih 10 godina pomoć koju smo realizirali na ovom području prelazi milijardu eura”, rekao je Oktay.

On je naglasio kako će Turska nastaviti pružati podršku i biti uz BiH kada je riječ o euroatlanskom putu ove zemlje.

Izražavajući interes za saradnju i investiranje u region, na poziv organizatora odazvali su se brojni čelnici iz svijeta politike, ali i veliki broj delegacija iz zemalja širom svijeta. Svoj dolazak potvrdile su poslovne delegacije iz Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije, mnogobrojnih država članica Evropske unije, te velike političke i biznis delegacije privrednika iz Malezije, kao i delegacija Biznis foruma Islamske razvojne banke (THIQAH) koja dovodi mnogobrojne investitore iz zemalja GCC-a.

Pahor na SBF-u: Vrijeme je da EU Zapadni Balkan gleda kao geopolitičko pitanje
Politika proširenja Evropske unije (EU) u nekoliko narednih godina treba biti fleksibilnija, više politička, a manje tehnička, poručio je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor u ovodnom obraćanju na Međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF), koja se ove godine održava jubilarni deseti put i koja je okupila vodeće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na vodećoj poslovno-investicijskoj konferenciji jugoistočne Evrope Sarajevo Business Forumu 2019 koji se održava od 17. do 19. aprila, Pahor je rekao da je vrijeme za Evropsku komisiju i EU da Zapadni Balkan gledaju kao geopolitičko pitanje.

“BiH želim sigurnu i uspješnu budućnost”, rekao je Pahor podsjećajući da je juče govorio o toj budućnosti sa članovima Predsjedništva BiH.

Zahvalio se na iskrenom razgovoru o važnom pitanju kao što je pristupanje EU.

“Vjerujem da je ta bezbjedna i uspješna budućnost usko povezana sa pristupanjem EU. Isto vjerujem da EU treba vidjeti te stvari i ponašati se na takav način. Ono što sam rekao jučer i ono što danas govorim jeste da politika proširenja EU u nekoliko narednih godina treba biti fleksibilnija, više politička, a manje tehnička”, istakao je Pahor.

Mišljenja je da je pošteno pitanje koje treba postaviti i njemu i sebi to da li postoji konsenzus između 28 članica o tome.

“Ne, ne postoji ali po mom mišljenju trebao bi postojati. Kada bude formirana nova Evropska komisija, nakon izbora, jedno od najvažnijih pitanja, ali ne jedino, koje će biti na stolu te komisije bit će pitanje brzine procesa proširenja. Politika proširenja treba biti fleksibilnija. Politički govoreći, želim reći da je sada vrijeme za Evropsku komisiju i EU da Zapadni Balkan gledaju kao geopolitičko pitanje i proširenje za ovo područje kao geopolitičku temu”, poručio je Pahor.

Kako je rekao učinit će sve da na sljedećem samitu lidera procesa Brdo-Brijuni donesu deklaraciju kojom će apelovati na novu Evropsku komisiju da proces proširenja, koji uključuje Zapadni Balkan, posmatraju kao geopolitičko pitanje.

“Kao vrlo važno političko pitanje koje bi donijelo neku vrstu sigurnosti ovog dijelu jugoistočne Evrope. Odlaganje tog procesa proširenja bi ugrozilo i konačno sigurnost u ovom dijelu Evrope. Sada je na zemljama Zapadnog Balkana da ubrzaju proces reformi”, naglasio je Pahor.

Kako je kazao, ako zanemarimo proces proširenja na Zapadni Balkan, “stare nacionalističke političke sile će izroniti, pokušat će mijenjati granice po etničkim principima i to će ugroziti sigurnost ovog dijela Evrope i sigurnost cijele Evrope”.

“Na vladama je zemalja u regiji da odrade svoj posao i to da ga odrade brzo, a na Briselu je, Komisiji i cijeloj EU da ubrzaju proces proširenja na Zapadni Balkan”, dodao je Pahor.

O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka na Forumu će govoriti, između ostalih, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Mujahid Yusof Rawa, ministar razvoja poduzetništva Malezije, Fuat Oktay, potpredsjednik Republike Turske, Lahcen Daoudi, ministar u Vladi Kraljevine Maroko, te Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Tokom trodnevnog foruma biće organizovane prezentacije privrednika i sponzora, te će se održati poslovni (B2B) sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti. Posebna pažnja biće posvećena privrednim potencijalima BiH i cijelog regiona, te potencijalima bh. dijaspore i njihovog ulaganja. Zadnji dan biće upriličene i finalne prezentacije takmičenja mladih u biznisu SBF Start-up Challenge.

Sarajevo Business Forum desetu godinu zaredom organizuje BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB) i drugim partnerima, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH. Trodnevna poslovno-investicijska konferencija ove godine će se održati od 17. do. 19. aprila 2019. godine u glavnom gradu BiH.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top