Zanimljivosti

Mačka postala redovni ”učenik“ osnovne škole u Izmiru

Uzimajući u obzir nekonvencionalne metode podučavanja, učiteljica Ozlem Pinar Ivascu, iz osnovne škole u turskom Izmiru, odučila je dozvoliti mački Tombi boravak u razredu i time djecu zainteresirati za školu.

Mačka koju su djeca prvobitno hranila u dvorištu, naviknuvši se na njih, počela je ulaziti i u razred i tako postala jedan od najredovnijih ”učenika“. Tombi, kako su je djeca nazvala, slobodno je počela šetati među školskim klupama. Kada bi zaspala, djeca bi se trudila biti tiha i pažljivo slušati nastavu, a sve kako ne bi probudila novog prijatelja.

Učiteljica je primijetila kako su pojedini učenici počeli i ranije dolaziti u školu, samo kako bi proveli vrijeme sa Tombi. Ivascu je odlučila dobiti dozvolu od uprave škole da Tombi bude u razredu.

Urađene su sve potrebne vakcine, a izvađen joj je i pasoš. Ipak, jedan od roditelja je bio zabrinut zbog higijene u razredu, zbog čega je mačka udaljena.

Vrata svog doma otvorila joj je Ivascu, ali se nije slagala sa ostalim životinjama u kući.

U povratak Tombi u razred uključili su se i nadležni organi vlasti, a mačka od danas ponovo ”pohađa” nastavu.

Učiteljica je za Anadolu Agency (AA) kazala kako je Tombi drugačija od ostalih devet mačaka koje djeca hrane u dvorištu.

”Učenici su postali pažljiviji otkako je Tombi došla. Ranije su trčali po razredu i bio je nered, ali otkako je maca došla, djeca se trude da je ne probude, da ne trče kako joj ne bi smetala, ne povisuju glas i tome slično”, pojasnila je Ivascu.

Učenica Tuana Tuntar kazala je kako su sretni što se Tombi vratila u razred.

”Maca svako jutro šeta između klupa i pozdravlja nas. Pozdravim i ja nju, a ona dođe da spava kod mene. Napravit ćemo joj kućicu u dvorištu, da bude na sigurnom“, rekla je Tuntar.

Selen Bekdemi je kazala kako su bili veoma tužni kada ih je Tombi morala napustiti.

”Veoma smo sretni što se vratila i više nismo tužni. Kada spava, ne želimo je probuditi”, dodala je.

Učenik Emir Bayram je kazao kako su se s Tombi prvi put upoznali u školskom dvorištu.

“Zahvaljujući Tombi, u razred je došao mir. Maca je veoma slatka i ima 4,5 mjeseci. Voli biti kod Tuane. Ne nanosi nam nikakvu štetu. Sretni smo što se vratila“, istakao je.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button