Kulinarstvo

Mafini s bundevom

Priprema:

25 min

Kuhanje:

25 min

Serviranja:

6 mafina

Sastojci:

300g brašna

1 prašak za pecivo

1/2 kašičice cimeta

1/2 kašičice muškatnog oraščića

1/4 kašičice đumbira u prahu

1/4 kašičice sode bikarbone

1/4 kašičice soli

30g Dukat maslaca, na sobnoj temperaturi

1/2 šolje šećera

2 kašike smeđeg šećera

1 jaje, sobna temperatura

1/2 šolje Brzo&Fino kiselog vrhnja 12%m.m.

1/2 šolje pirea od bundeve

2 kašike biljnog ulja

125g Dukatela mliječnog namaza

40g Dukat maslaca na sobnoj temperaturi

350g šećera u prahu

1/2 kašike cimeta

1/2 kašičice ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Pripremite kalup za pečenje mafina i ubacite papirnate korpice.

U manjoj zdjeli napravite suhu smjesu tako što ćete pomiješati brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, đumbir, sodu bikarbonu i sol. Sve stavite na stranu.

U drugoj zdjeli električnim mikserom ćete napraviti mokru smjesu – umutite maslac, šećer i smeđi šećer, dok ne bude prozračna i svjetla masa. Dodajte jaje i nastavite mutiti. Postepeno dodajte kiselo vrhnje, pire od bundeve i ulje.

Mokroj smjesi sada možete dodati suhu smjesu, Miješajte dok se ne sjedine. Kašikom vadite smjesu i napunite papirnate korpice ¾ do vrha.

Peći oko 25 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade u potpunosti.

Mliječni namaz glazura:

U posudi električnim mikserom umutite Dukatelu i maslac, dok ne dobijete glatku masu. Postepeno dodajte šećer. Dodajte cimet i vaniliju i mutite dok ne dobijete pjenastu masu. Glazuru možete sada staviti na mafine koji su potpuno ohlađeni.

Savjet:

Jako je bitno napomenuti da se glazura stavlja na mafine samo onda kada su potpuno ohlađeni, U protivnom glazura se može razliti, te neće zadržati svoju formu.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button