Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > Ljetne aktivnosti u voćnjaku: Kalemljenje ”na pup”‏

Ljetne aktivnosti u voćnjaku: Kalemljenje ”na pup”‏

Kalemljenje se, u našim uslovima, obavlja u period od 20. jula do 10. septembra. Najbolje vrijeme za kalemljenje na (budni i spavajući) pup (oljak) jeste kada je zrela plemka – zreo pupoljak, kad ima dovoljno sokova u plemci i podlozi. Za kalemljenje je najbolje da je sorta kompatabilna sa podlogom.

Za kalemljenje na spavajući pupoljak najbolja debljina podloge za kalemljenje je debljina malog prsta na ruci. Ovo je jedan od najboljih načina koji se koristi. Procenat primanje je 95%.

Zahvati prije kalemljenja

– Oplijeviti površinu gdje se treba kalemiti

– Sa podloge osjeći one izbojke koji su izrasli

– Podloga mora biti bez izbojaka. Lijepo bi bilo to prije otkloniti.

– Plemku uzimati iz središnjeg dijela krošnje. Da su cvjetni i zreli pupoljci. Ovo je potrebno da izvede stručan kalemar. Sa početka i vrha nekih 7 do 10 cm ne uzimaju se pupoljci zato što su zeleni, a prije kalemljenja dobro je sterilisati kalemarski alat. Podloga i plemka treba da su zdrave. Kalemljenje raditi po sunčanom vremenu ujutro i predveče.

– Plemku držati na hladnom, a ako se kalemi na većim količinama držati u hladnjači. Kad se vrši kalemljenje na manjim površinama držati na hladnom uz kvašenje i zamotavanje u krpe da ne bi ispustila sokove. To isto važi i onda kada se radi na većim površinama kad se izvadi iz hladnjače.

Postupak kalemljenja na podlogu 10 do 15 cm se vrši zasijecanje(m) vertikalno, a s plemke se skida pupoljak za veličinu koja je zasječena na podlozi. Kad se vrši skidanje pupoljka sa plemke treba iznad pupoljka da bude 2 do 2, 5 cm kore. Sasijecanje na podlozi se vrši sa istočne strane.

Kad se skine sa plemke pupoljak stavlja se na podlogu, zatim se vrši zamotavanje kalemarskim najlonskim trakicama. Namotava se iznad pupoljka 10 cm i preko pupoljka, a ispod pupoljka nekih 8 do 10 cm bez da ne smije nigdje biti vazduha. Čvrsto zamotavati, stegnuti i zavezati na čvor.

U slučaju da ima vazduha i rose na podlozi male su šanse da se primi kalem. Najbolje je kalemljenje vršiti kad se digne rosa ujutro i poslije podne. Kada se kalemi pupoljak miruje do proljeća, mada se može desiti da krene i prije kad ima vlage i kad su temperature iznad 20 stepeni.

Prednosti ovog kalemljenja (”na pup”) u odnosu na kalemljenje ”na procjep” jesu:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– 95 % primanje
– Najsavremeniji je način kalemljenja
– Voćke prije prorode
– Većinom zastupljen u rasadnicima
– Više se u toku dana može okalemiti
– Jedan kalemar može prosječno okalemiti dnevno oko 500 sadnica.

Nedostaci:

– Manji procenat primanja
– Voćke poslije prorode
– Potrebno je više vremena pri kalemljenju, a manje se okalemi sadnica
– Ovaj način kalemljenja se u rasadnicima ne koristi.

U proljeće se prije vegetacije, kada prođe opasnost od mrazova, skine kalemarska trakica. Način na koji utvrđujemo je li se primio kalem jeste dodir prstom od gore prema dolje:
– ako otpadne jeste, a ako je suh onda nije.

To se utvrđuje u proljeće. Ne vrši se provjera na svakoj podlozi, nego samo na nekima koji nam padnu pod sumnju.

Kada se primi sadnica vršimo odsijecanje podloge do 5 cm iznad pupoljka. Pustimo da se iz pupoljka normalno razvije sadnica. Kada se kalemi može se kalemiti jedan do tri pupoljka na podlozi. Najbolje kalemiti sredinom mjeseca avgusta (u osnovi sve je stvar samoprocjene. Bitno je da budu zreli pupoljci u navedenom periodu okvirno – 20. juli – 10. septembar).

Za Akos.ba pripremio: Alen Subašić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top