Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Ljepotice moja, obavij se velom stida, čednosti i čestitosti

Ljepotice moja, obavij se velom stida, čednosti i čestitosti

Istina, nije lahko biti žena, valja na pravi način iskoristiti blagodati koje ti je Plemeniti podario. Mnogi kažu zarobljena i potlačena pod mahramom, ali Onaj koji zna najbolje, otvorio ti je um, naredivši ti je. Svojim hidžabom pokazuješ samo ono najbolje na sebi, a to je, mila moja, pamet, dostojanstvo, bogatstvo duše. Nikako ne smijem zaboraviti to da mahrama na prvom mjestu pokazuje da si odana svome Gospodaru.

Postoji još jedan veo koji ne možeš kupiti pa ga obući – stid.

"I jedna od njih dvije dođe mu poslije, idući stidljivo…." (El-Kasas, 25).

Jeste li se ikada zapitale šta je stid?Ja jesam.

Pokušala sam na puno načina definisati tu osobinu, ali na kraju shvatih da je jedna rečenica malo. Da ona sa sobom nosi još mnogo drugih osobina.
Stidljivost – koja te neprestano podstiče na udaljavanje od ono što je ružno. Njome, zapravo, pokazuješ svojuhrabrost, pronicljivost, razboritost, ljepotu. Otkrivaš svoju dušu.
Najdraži nam učitelj, salallahu alejhi we sellem, najbolji je primjer stidljivosti. Rekao je: „Stid donosi samo hajr (dobro).“
Za mene stid predstavlja ljepotu imana,ljepotu pokornosti Uzvišenom Gospodaru. Džihad.

Tvoja mahrama je tvoj stid.

Gledaj – pokrivši svoju glavu, puno više si otkrila. Sretnice!

Najveći ženin ukras nisu ni duge noge, ni uzak struk niti duga kosa nego je stid. Nijedna šminka je ne može učiniti tako lijepom kao što je čini rumenilo stida.
Tvoj stid se ogleda i u spuštanju tvoga pogleda i u nemiješanju sa muškarcima, i u tvojoj šutnji, pa čak i u tvom osmijehu.

Ne brini, za sve ovo što gore nabrojah čeka te nagrada. Na ovome svijetu si se spuštanjem pogleda spasila gibeta i Allahove srdžbe. Nemiješanjem sa muškarcima sačuvala si Allahovu ljubav prema tebi, sačuvala si se šejtanovih spletki i čuvaš se za svoga muža. 

Osmijeh je sadaka, a šutnja – odraz mudrosti.
Za mene su ovo velike nagrade, a zamisli samo kolike su nagrade na onome svijetu. Allahu ekber!
Stidljivost svoju još pokazuješ dok pričaš, hodaš, misliš…

I sa ovom osobinom, ništa ti nije uskraćeno. Ni slučajno da pomisliš da ne možeš raditi ono što voliš. Da pišeš, da slikaš,da kuhaš,da čitaš, da se baviš sportom, da se baviš naukom, da se obrazuješ – sve ti je ovo dozvoljeno. A ako imaš djecu – njihovo odgajanje je tvoje usavršavanje – učiš se strpljivosti, savladavanju srdžbe, postaješ učiteljica, pedagogica, nutricionista, sportašica,psiholog, doktorica, …Sjeti se i da ti odgajaš pola čovječanstva.

Možda si i od onih koje su se rano udale. Sretnica si. Brakom si spasila svoju vjeru, podigla si svoj stid na veći nivo, Najmilostiviji je tobom zadovoljan. I neka te ne pokolebaju oni koji pričaju da si napravila grešku, da si mladost drugačije trebala iskoristiti, pa takvi ni ne znaju koliko si napredovala.

Mene su učili da sa fakultetom nismo završile sa svojim obrazovanjem. Da, tek tada počinje pravo učenje, cjeloživotno usavršavanje – usavršavanje koje je ispravno, kojim učvršćuješ stazu ka Džennetu i koje je u ime Onoga kome pripada tvoj život.

Nemoj nikada zaboraviti da je bogatstvo koje imaš tu unutra puno važnije od onoga što izvana pokazuješ.Jer sve što je vani kratkog je vijeka i zamjenjivo je, kao i ta mahrama koju ćeš promijeniti kasnije sa drugom ili je skinuti kad kreneš spavati.

„Svojstvo stida, koje je ukorijenjeno u njenoj prirodi, pojačano islamskim razumijevanjem stida, odvraća je od bilo kojeg suprostavljanja Šerijatu, odvraća je od bilo kakve devijacije u ophođenju s ljudima; ne iz stida od njih, nego je to, doista, od stida prema Allahu, dž.š, iz bojazni da se njen iman ne zaodjene nasiljem, jer je stid jedan od ogranaka imana. Ovo je nešto najviše do čega je mogla doći žena putem svojstava stida. Tako se žena muslimanka, koja se odlikuje stidom, razlikuje od zapadne žene koja je skinula sva njegova vela.“ (Ličnost žene muslimanke)

Ljepotice moja, obavij se velom stida, čednosti i čestitosti.

Piše: Suada Husić

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com