U Fokusu

Ljepota bajramskog jutra

Blaga ramazanska noć tiho, gotovo nečujno sakuplja svoje obrise, otvara vrata harmoničnosti i blistavosti bajramskog jutra, dok naše oči i naše duše sjetno posmatraju odlazak najdražeg nam gosta.

Bajramska zora sviće, uzdrhtala radost je obavila komšijske kuće, natopljene cvjetnjake i u njima tek procvjetale ruže, šarene minđušice i mirisne, bijele zambake. Iz kuća dopiru mirisi halve, gurabija, baklave i ružice, koje spremiše vrijedne majčine ruke za njene voljene. Mahalska džamija je odveć primila svoje goste, koji zikrom i Kur’anom obilježavaju dolazak dana radosti, uz nadu da će Svemilosni samo dobro dati, jer riječi potekoše iz srca dok svjetlost očiju traži samo Njegove znakove.

Efendija će vazom iskazati zahvalnost Uzvišenom što nam ukaza Svoju milost, što nas obradova još jednim Bajramom, uz dovu da milog gosta dočekamo i nadolazeće godine, otvorenih duša i čistih srca. Sjetit će se i onih koji su šehidili da bismo mi danas uživali ljepote voljenih nam pedalja zemlje. Nakon obavljenog namaza, začut će se pucanj sa munare, označit će sreću i smijeh, uslijedit će tekbiri, čestitanja, iskrene riječi i topli zagrljaji. Sofre su postavljene, kahva miriše spremno očekujući goste.

Kćerke dočekuju svoje očeve, poljubit će im desnu ruku, u znak poštovanja. Majke se vesele svojim sinovima, dok supruge s iznimnom ljubavlju dočekuju svoje muževe, a sve sa jednim ciljem, da bajramsko jutro ožive blizinom najmilijih. Započinju razgovori, pristižu sjećanja, oživljavaju uspomene ali se kreiraju i nove, čarobne, koje se uskoro i same zaiskriti, poput žara skrivenog ispod pepela. Otvorene su kapije srca, za sve bliske i poznate. Sve je satkano od dobrote, oprosta i ljepote. Srećom su svi ispunjeni, i Njemu predani.

Uz molbu Allahu Uzvišenom da Njegov nur obasja dušu muslimana i da nam na putu Istine meleci budu vjerni pratioci, Bajram šerif mubarek olsun!

Za Akos.ba piše: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button