DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Lijek za strah i brige iz sura Ta-Ha

Zikr jača srce i ulijeva hrabrost; zikr daje vjerniku snagu da živi i da se bori; zikr daje spoznaju da je Allah veći, jači i moćniji od toga čega nas je strah; zikr nas uči da vjernik ima Zaštitnika, nije sam i nemoćan, ma koliko teško bilo.

Za inber.ba piše: hfz. Nedim Botić

Strah kao emocija može biti pozitivan, ako nam motivše da budemo bolji, ali i negativan, ako nas koči da napredujemo. Kad kažemo na pozitivan strah, tu mislimo na strah od Allaha, dželle še’nuhu, jer on djeluje kao jaka motivacija i podstiče da zatražimo oprost, da se promijenimo nabolje, da se trudimo više. Negativan ‘šejtanski’ strah je onaj koji nas paralizira, baca u očaj i beznađe, zbog kojeg prestajemo sa radom i trudom, i bježimo od problema. Strahovi se često javljaju onda kada se čovjek fokusira na sredstva, npr. posao, novac i sl., i zaboravi da su ona samo sredstva, a da je Allah, dž.š., Onaj Koji upravlja njima.

Šejtan nas dovede u ovo stanje preko dvije stvari: prvo, prekidanja veze sa Allahom kroz namaz i ibadete, i drugo, zaborava blagodati koje imamo. Uzvišeni Allah kaže: “Šejtan vas plaši neimaštinom i navraća vas da budete škrti, a Allah vam obećava oprost i nagradu Svoju; Allah je neizmjerno dobar i zna sve.” (El-Bekara, 268.)

U ovom članku ćemo spomenuti dva zanimljiva lijeka za strah koji su spomenuti u kur’anskoj suri Ta-Ha. Allah, dž.š., navodi zanimljiv događaj kada On naređuje svojim poslanicima Musau i Harunu da odu do Faraona i opomenu ga, kako stoji u 42. ajetu sure Ta-Ha: ”Idite ti i brat tvoj, sa dokazima Mojim, i ne posustajte u spominjanju Mene!”

Stavimo se u položaj ove dvojice plemenitig poslanika. Treba da idu kod najokrutnijeg vladara na planeti, tamo ih čekaju ponižavanje, vrijeđanje, mučenje, kazna, patnja. Njih dvojica treba da idu sami, bez vojske, pomoći, podrške. Ovakva situacija je sama po sebi nevjerovatno teška, a opasnost jako stvarna. Njih dvojica tada kažu: “Gospodaru naš” – rekoše oni – “bojimo se da nas odmah na muke ne stavi ili da svaku mjeru zla ne prekorači”.

Koje im rješenje nudi Allah? On kaže u 46. ajetu sure Ta-Ha: „“Ne bojte se!” – reče On – “Ja sam s vama, Ja sve čujem i vidim”, u značenju: „Ako sam Ja s vama, zbog čega onda se bojite i strah osjećate? Ako vam je Allah pomagač, od čega onda strepite?“

Allah, dž.š., svoje poslanike savjetuje da se suoče sa strahom, i da ne bježe od njega. Lijek za strah je da se suočimo sa njim, da mu pogledamo u oči, da uradimo ono čega nas je strah. Tada strah nestaje i to je ono u šta se možemo uvjeriti u svim situacijama. Suočavanje sa strahom je tehnika koju danas koriste psihoteraperuti širom svijeta, čak kažu da bježanje od straha dovodi do nečega još goreg – depresije i anksioznosti.

Međutim, Allah, dž.š., pored suočavanja sa strahom, spominje daje još jedan savjet: “i ne posustajte u spominjanju Mene”. Nije dovoljno samo se suočiti sa strahom, već dušu trebamo osnažiti i sa zikrullahom. Kad pogledamo strahu u oči i sjećamo se Allaha, ne dopuštamo strahu da ode van kontrole pa da tako zaboravimo da Allah upravlja svime, pa i time čega je nas strah. Zikr jača srce i ulijeva hrabrost; zikr daje vjerniku snagu da živi i da se bori; zikr daje spoznaju da je Allah veći, jači i moćniji od toga čega nas je strah; zikr nas uči da vjernik ima Zaštitnika, nije sam i nemoćan, ma koliko teško bilo.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button