Nauka i tehnologija

Lijek i ukras: Da li su vam poznata ljekovita svojstva kane?

Tokom posljednjih godina koristio sam kanu kao lijek nakon što sam pročitao hadis u kojem Poslanik, s.a.v.s., je kazao da koga god ubode trn ili ima čir na nozi da stavi na to kanu.
Nakon mnogo godina iskustva došao sam na zaključak da je to magična biljka.
U sljedećim paragrafima ću objasniti i zašto:
1. Ona ima veliki učinak na zacjeljivanje, jer sadrži mnoge ljekovite supstance poput tanina i drugih.
2. Ima antimikrobsko dejstvo naročito antivirusni učinak.

Upotreba kane
1.Opekotine
Kada se kana primjenjuje na opekotine prvog ili drugog stepena onda daje jako dobro rezultate
– umanjuje bol
– smanjuje gubitak tečnosti sa mjesta opekotine što je naročito važno ukoliko je opekotina velika
– izgleda da ima antimikrobsko dejstvo, te smanjuje infekcije
– držati je na mjestu opekotine sve dok ozdravljenje ne bude potpuno
– lahko se nanosi na mjesto opekotine kao krema ili u prahu
– jeftina je i dostupna

2. Ljekovita svojstva
Kana podstiče zarastanje rana naročito hroničnih rana i čireva. Koristio sam je kod neuropatičnih čireva na stopalima i pokazala se jako učinkovitom. Glavni faktor koji dovodi do ozdravljenja mi je je nepoznat ali mislim da se radi o njenom hranjivom učinku na ranu i antimikrobskim osobinama. Ukoliko je rana inficirana obično su neophodni antibiotici.

3. Antihemoragično (protiv krvarenja) djelovanje
Koristio sam kanu za liječenje krvarenja iz nosa i pokazala se efikasnom i kao dugotrajan lijek. Dozu ne treba primijeniti više od jednom, dovoljno je staviti kanu na područje krvarenja i ona će ostati na mjestu sve do zarastanja, i učinkovitija je od kauterizacije koju je većinom potrebno ponoviti a i ne može se garantovati da se krvarenje neće opet javiti.
Anteriorno ili prednje krvarenje ( iz prednjeg dijela nosne pregrade) tretirati stavljanjem kane u prahu na mjesto krvarenja, koristeći štapić za uši. Kana će zaustaviti krvarenje i rijetko treba ponoviti i do sada se zaista pokazala magičnom u liječenju krvarenja iz nosa.

Posteriorno ili zadnje krvarenje iz nosa je jako teško tretirati to svaki ORL doktor zna, a s kana prahom samo bih zamolio pacijenta da udahne prah kroz prednju nozdrvu sve dok ne dođe do zadnje strane nose ili zadnje nozdrve i na ovaj način prah bi se zalijepio na područje krvarenja i ono bi prestalo.
Jedina nuspojava kane ovdje je navodi pacijenta na kihanje.

Antihemoragično dejstvo kane se može koristiti i kod krvarenja na dvanaestopalačnom crijevu ili kod varikoziteta jednjaka. Treba pokušati jer do sada nisu poznate nikakve nuspojave.

4. Antivirusno dejstvo
Kana definitivno ima antivirusno dejstvo što je postalo jasno po njenom djelovanju na:
a) bradavice, veliki broj puta smo je stavili na bradavice koje su otporne na Cryo (tečni azot) i liječenje se pokazalo efikasnim. Jedna ogromna bradavica promjera 1.5 x1.5 cm na palcu djeteta bila je otporna na sve oblike liječenja, i na kraju dijete je upućeno plastičnom hirurgu. Međutim, stavili smo kanu na bradavicu, i primjenjivali svaki drugi dan stavljajući je preko noći i za nekoliko sedmica bradavica je u potpunosti nestala. Dermatološka sestrica je imala bradavicu na prstu više od dvije godine koja je bila otporna na liječenje tečnim azotom, tražili smo od nje da koristi kanu i uklonila je bradavicu.
Ustanovili smo da je jako korisna naročito kod velikog broja bradavica. Kod bradavica kana se stavlja kao krema.

b) Herpes simplex
Ustanovili smo uspješan efekat koji kana ima na virusne infekcije. Kanu u prahu smo stavili na mjesto herpesa i primijetili smo:
– jako brzo isuši vezikule rane
– sprječava ulceracije i formiranje kraste
– sprječava sekundarne infekcije
Na herpes kana se nanosi u prahu.

Ovaj antivirusni učinak kane je veoma obećavajući i treba ga dodatno isražiti, jer bi se mogao koristiti kao tretman za liječenje AIDS-a. Prirodan je, jeftin i izgleda da nema nuspojava čak i kad se uzima oralno.
Pripremili smo kanu u kapsulama kod kuće i koristili je kao profilaksu protiv gripe tokom prošlogodišnjeg hadža i mislimo da je pomogla. Mi nismo imali infekcije dok je većina hadžija imala gripu koju su teško prebolili. Ali još uvijek je rano da bismo bili sigurni i potrebno je više istraživanja.

5. Druge upotrebe kane

Kana se može koristiti kao profilaksa naročito u cilju zaštite stopala dijabetičara, ja rutinski savjetujem moje pacijente dijabetičare da koriste kanu najmanje jednom mjesečno jer
– pomaže kod liječenja pukotina i ispucalih stopala i smanjuje infekcije stopala
– poboljšava teksturu kože, te izgleda zdravija i mekša
– može odgoditi neuropatski učinak dijabetesa
Kana se može koristiti na sljedećim područjima:
1. Bolova u leđima
2. Ulcerolznim kolitisima kao klistir
3. Krvarenje duodenuma

Ovo je naše iskustvo sa kanom u posljednjih šest godina ili više.

Napisao: Dr. Hussejn el-Rašidi

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button