Islamske teme

Laž je jedna od džehennemskih kapija

Gospodaru naš, očisti nam srca od munafikluka, djela od neiskrena nijjeta, jezik od lažnog govora, a oči od pogleda kradom, jer Ti, uistinu, znaš ono što oko kradomice gleda i što se u prsima skriva. 

Allahov Poslanik je laž tolerisao samo u tri slučaja:
“Laž nije dozvoljena osim u tri slučaja:
– supruzi, da bi joj se udovoljilo (ako je ta laž neće zakinuti u njenim pravima)
– neprijatelju, u ratu, i
– pri izmirenju ljudi.” (Tirmizi)

Inače Allahov Poslanik, s.a.v.s., nije ni u šali lagao. Brate i sestro, budi iskreni sudija prema sebi, prepusti se svojoj savjesti i zapitaj se u kolikoj mjeri je to odvratno svojstvo prisutno kod tebe? Nastoj da ramazanski post iskoristiš tako da lažni govor u potpunosti eliminišeš iz svoga života, ili bar da ga svedeš na najmanju moguću mjeru. Neka ti ramazanski post posluži kao izvanredan trening za odbacivanje tog pogubnog svojstva.

Laž ne dolikuje muslimanu jer uzrokuje smutnje i nered na zemlji. Ona slabi našu zajednicu, uništava međusobnu ljubav, otvara prostor za šejtansko djelovanje i to je jedna od džehennemskih kapija. Kao što ne voliš da drugi tebi laže i da širi neistine o tebi, i ti se potrudi da drugom ne lažeš i da ne širiš laži o njemu. Kad god otvoriš usta, znaj da si u prilici da kažeš nešto korisno – boguugodno, ili da izustiš nešto što je grijeh i što naš Stvoritelj ne voli. Zato je Vjerovjesnik, a.s., rekao:
“Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan neka govori što je korisno, ili neka šuti.” (Buhari i Muslim)
Alejhisselam je rekao i ovo:
إِنَّ الصِّدْقَ يَهْدِي إِلَى الْبِرِّ وَإِنَّ الْبِرَّ يَهْدِي إِلَى الْجَنَّةِ وَإِنَّ الرَّجُلَ لَيَصْدُقُ حَتَّى يَكُونَ صِدِّيقًا وَإِنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إِلَى الْفُجُورِ وَإِنَّ الْفُجُورَ يَهْدِي إِلَى النَّارِ وَإِنَّ الرَّجُلَ لَيَكْذِبُ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللَّهِ كَذَّابًا .
“Iskrenost vodi ka dobru a dobro vodi u Džennet. Čovjek, sve dok govori istinu, biće upisan kod Allaha među iskrene. Nasuprot tome laž vodi grijehu, a grijeh u Džehennem. Čovjek, sve dok laže, biće upisan kod Allaha kao lažov.” (Buhari i Muslim)

Gospodaru naš, očisti nam srca od munafikluka, djela od neiskrena nijjeta, jezik od lažnog govora, a oči od pogleda kradom, jer Ti, uistinu, znaš ono što oko kradomice gleda i što se u prsima skriva. 

Hfz.Dr. Halil Mehtić

Akos.bA

Povezani članci

Back to top button