Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Lamija Hadžiosmanović: Bosanska kuhinja jedna od najboljih i najoriginalnijih kuhinja na svijetu

Lamija Hadžiosmanović: Bosanska kuhinja jedna od najboljih i najoriginalnijih kuhinja na svijetu

Lamija Hadžiosmanović, ugledna profesorica sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu i autorica enciklopedije „Bosanski kuhar“ kaže da je bosanskohercegovačka kuhinja jedna od najboljih i najoriginalnijih kuhinja na svijetu.

 

Nažalost, mnoga od tradicionalnih jela naše zemlje danas su zaboravljenja. Njeguju ih još samo bogatije familije, i žene na selima.

A, da domaće vlasti imaju pameti, upozorava ova ugledna profesorica za bh. novinsku agenciju Patria, tradicionalna jela naše zemlje mogla bi biti najbolji ambasador BiH u svijetu. Nema BiH, kaže ona, samo ćevap i sjecani burek u kojem su komadi mesa. Tu je na stotine originalnih jela koje niti jedna država u svijetu ne može ponuditi na način kako to može ponuditi Bosna i Hercegovina.

Bosanska kuhinja je skupa, i ne sprema se na brzinu – kaže profesorica Hadžiosmanović za Patriu, čiji je „Bosanski kuhar“ 2010. godine na sajmu knjiga u Parizu osvoio nagradu za najbolju knjigu o nacionalnim jelima.

Zbog toga se tradicionalna jela sve manje i spremaju. Žene sada nemaju vremena. Hoće da spreme nešto na brzinu, a to kod domaće kuhinje ne može – ističe Hadžiosmanović.

Ramazan je prilika da se neka domaća jela barem u ovom svetom mjesecu nađu na trpezi. Tako, samo u ovim prilima neke sarajevske porodice spremaju ramazasnku topu, ramazansku čorbu, ramazanski polagani burek ili ramazansku halvu…

 

Opširnije na portalu MS PLUS:

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top