Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Lahka zarada sevapa: Postimo tri “bijela dana” u najkraćim danima u godini

Lahka zarada sevapa: Postimo tri “bijela dana” u najkraćim danima u godini

Predstojeća sedmica predstavlja vremenski period kada je dan najkraći a noć najduža tokom godine. U geografiji je to poznato kao zimski solisticij.

Od 20. do 22. decembra traju “bijeli dani” odnosno 13., 14., i 15. dan hidžretskog mjeseca Rebiul-Ahir, prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ebu Zerr, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ko bude postio tri dana svakog mjeseca, kao da je postio cijelu godinu!“

I savjetovao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Ebu Zerra, radijallahu anhu, riječima: “Ako postiš u mjesecu tri dana, onda posti 13., 14. i 15. dan!”

Kako se post u Bijelim danima nagrađuje desetorostruko, ova tri dana inšAllah vrijede kao trideset dana, što je jednako cijelom mjesecu.

S obzirom da predstoje najkraći dani u godini, a nagrada za post je velika, pozivamo vas da iskoristimo ovu blagodat i steknemo mnogo dobra na lahak način.

Nekoliko motivacijskih predaja o ibadetu zimi:

  • Ebu Seid El-Hudri, r.a., prenosi da je Poslanik Muhammed, salallahu alejhi we sselam, rekao: „Zima je proljeće za vjernika, duge su njegove noći pa ih provodi u ibadetu a kratki su dani pa ih posti.”
  • Ebu Hurejre, r.a., je govorio: -Hoćete li da vas uputim na lahko stjecanje zarade sevapa? Prisutni rekoše: -Hoćemo. On reče: -Lahak način zarađivanja sevapa je post zimi.
  • Omer, r.a., je rekao: “Zima je blagodat i lahka zarada onima koji čine ibadet.”
  • Hasan Basri je rekao: “Divno li je doba za vjernika zima, noći duge pa može klanjati a dani kratki pa ih je lahko postiti,” a u drugoj predaji kaže: “Divan li je bliski prijatelj vjerniku zima, noći su duge pa klanja a dani su kratki pa ih posti.”

Vremena počinjanja posta (zore) i prekida posta (akšam) možete pogledati na vaktiji Islamske zajednice.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top