Istaknuti Bošnjaci

Kurra-hafiz Abdullah ef. Imamović (1840-1918)

Hfz. Abdullah ef. rođen je u Gornjem Rahiću (Brčko). Po­tječe iz poznate imamske porodice. Početno obrazovanje stekao je u Rahiću, a srednje i visoke škole završio je u Istanbulu. Tokom školovanja završio je i hifz, kojeg je proširio na sedam kiraeta, te stekao zvanje kurra’-hafiza. Po okončanju školovanja jedno vrijeme ostaje u Istanbulu, gdje je na Američkom univerzitetu predavao orijentalnu filologiju.

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu hfz. Abdullah je bio muderris u Rahiću. Međutim, tokom svog službovanja nikada nije napuštao mihrab i imamski posao.

Kao imam, hatib i muallim, Abdullah ef. bio je po mnogo čemu poznat. Pored dobrog poznavanja orijentalnih jezika bio je veliki poznavalac šerijatskog prava, odličan vaiz i nadaleko po­znat i izvrstan hafiz i tumač Kurana. Uživao je veliki ugled u na­rodu i među učenim ljudima. Njegova šerijatsko-pravna rješenja poštovale su i kadije.

Pred njim je više njegovih učenika završilo hifz i postali su dobri hafizi i učači Kur’ana.

Abdullah ef. je imao bogatu biblioteku na orijentalnim je­zicima. Zanimljiva je njegova oporuka kad je riječ o biblioteci. Oporučio je da se knjige iz njegove biblioteke ne prodaju, već da se podijele onima koji žude za knjigama a nisu ih u mogućnosti nabaviti. Kao motiv za ovaj vasijet Abdullah ef. je naveo da je on sam teško i s velikim odricanjem dolazio do knjiga i da je njegova želja da do knjiga dođu oni koji će ih cijeniti i iz njih učiti.

Abdullah ef. posljednji je imam i hatib iz porodice Imamovića u rahićkoj džamiji. Na ahiret je preselio u Rahiću 14. aprila 1918. godine. [1]


Vidi više: hfz. dr. Fadil Fazlić, Hafizi u Bosni i Hercegovini u posljednjih 150 godina, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu i IC El-Kalem, Saraje­vo, 2006, str. 255-256; i: Glasnik IZ (1982), br. 3-4, str. 396-397.

 

Preuzeto iz knjige: "100 bošnjačkih imama iz perioda 1912-2012"

Priredili: Ekrem Tucaković, Abdulgafar Velić i Mirnes Kovač;

format: A5; br. str. 224; povez tvrdi

Izdavač: El-Kalem

Narudžbe: http://elkalem.ba/index.php/100-bosnjackim-imama-iz-perioda-1912-2012.html

Akos.bA

Povezani članci

Back to top button